Kamulaştırma kararına itiraz nasıl yapılır?

Kamulaştırma kararına itiraz nasıl yapılır

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa göre kamu yararı için tüzel kişi ya da hükümet tarafından özel mülkiyet olan mallar kamulaştırılabiliyor.Peki kamulaştırma kararına itiraz nasıl yapılır?

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar, devlet ve kamu tüzel kişilerince kamulaştırılabiliyor.

Kamulaştırma, belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden sonra üç ay içerisinde hazırladıkları imar programlarında belli oluyor. Meclis toplantısında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda hazırlanan 5 yıllık imar programı çerçevesinde imar programlarının görüşülüyor ve kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanları kamulaştırıyor.

Gerçek veya tüzel kişiye ait bir gayrimenkulün kamulaştırılmasında kamu yararı gerçekten gözetilmiyorsa, kişi kamulaştırma işleminin için dava açabiliyor.İşleme itiraz edilebiliyor.Peki kamulaştırma kararına itiraz nasıl yapılır?

Kamulaştırma işlemine itiraz etmek için idari mahkemeye başvurularak dava açılması gerekiyor.İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yazılacak kamulaştırma işleminin iptali istemli dilekçe örneği şu şekilde:

İtiraz dilekçesi:

Dosya Esas: …/…
Duruşma Günü: …/…/…

1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
ERZİNCAN
BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ
EDEN (DAVALI) : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No
Adres
DAVACI : Adı ve Soyadı
Adres
TALEP KONUSU : Bilirkişi raporuna itiraz

AÇIKLAMALAR :
1- Mahkemenizde görülmekte olan kamulaştırma, bedel tespiti ve tescil davasında inceleme yapan bilirkişi kurulu davacının dava dilekçesinde belirtmiş olduğu hususları tekrarlamış ve bunları doğrudan doğruya raporuna almıştır.

2- Oysa kamulaştırılan taşınmazın şehir içindeki konumu, bu bölgede son zamanlarda yapılan satış işlemleri, taşınmazların değer artışı gibi konular dikkate alınmamış, yeterli inceleme yapılmadan rapor kaleme alınmıştır. Rapor kendi içinde de hesap hataları içermektedir.

3- Bu hali rapor gerçeği yansıtmamaktadır. Yeterli araştırma ve inceleme yapılmadın hazırlanmıştır. Bundan dolayı söz konusu mahkeme kararına dayanak olmaktan uzaktır. Bu nedenle yapılan bilirkişi raporuna itirazımın kabulü ile, yeni bir bilirkişi kuruluna inceleme yaptırılarak rapor alınmasını talep etme zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER : Her tür delil
HUKUKİ NEDENLER : HUMK. md. 283 ve İlgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, bilirkişi raporuna itirazımın kabulü ile yeni bir bilirkişi kuruluna inceleme yaptırılarak rapor alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

İhtiyati tedbir kararına itiraz eden
Adı ve Soyadı
İmza

Kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*