Şehrin merkezinde, karmaşadan uzak huzurun ve dinginliğin Anadolu Yakası’ndaki adresi Kalamış, her geçen gün artan gayrimenkul fiyatlarıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Uzun yıllardır bölgenin uzmanı Keller Williams Cadde Danışmanı İnşaat Mühendisi Zafer Köksal, Kalamış gayrimenkul piyasasını değerlendirdi.
İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarının Kalamış’ta da hızlı bir şekilde ilerlediğini belirten Köksal; “Özellikle son birkaç yıldır neredeyse her sokakta kentsel dönüşüm ile yenilenen 2 veya 3 inşaat görmeye alıştık. İnşaat çalışmaları da oldukça hızlı ilerliyor ve kat karşılığı alınan daireleri kısa zamanda teslim edebilmek adına müteahhit firmalar inşaatlarını tamamlıyor. Binaların yenilenmesinin semtte rakamları doğrudan etkilediğini belirtebiliriz. Kalamış bölgesinin gayrimenkul fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde 25 civarında artış gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu durum gösteriyor ki önümüzdeki yılda da rakamlar yükselen bir grafik izleyecek. Yenilenen binaların m2 satış fiyatları oldukça yüksek. Yatırımcılar marina manzarasına karşı yenilenen bir gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsa m2 fiyatı için 6 ila 8 bin doları gözden çıkartmaları gerekiyor. Anadolu Yakası’nda genellikle 3+1 veya 4+1 geniş daireler tercih edilirken ne yazık ki 2+1 dairelere olan arzın talebin üstüne çıktığını gözlemliyoruz.” dedi.
Dövizdeki dalgalanmalar ve siyasi belirsizliğin gayrimenkul sektörünün yavaşlattığını, seçimlerin ardından ise bekle-gör politikası izleyen yatırımcının piyasayı yavaş yavaş hareketlendirdiğinin altını çizen Köksal; “Sektörü değerlendirdiğimizde piyasada istikrar sağlanmaya çalışılıyor. ABD merkez bankasının 16 Aralık’ta yapacağı faiz artırımı ile ilgili toplantıya bağlı döviz artış beklentisi henüz Türkiye piyasasını etkilemedi ancak Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik nedeni ile dövizde bir miktar hareketlilik izliyoruz. Dalyan, Kalamış ve Fenerbahçe’de yeni inşa edilen ultra lüks binalarda döviz bazında satışlar ve kiralamalar oluyor. Kiralamalarda daha çok eşyalı ve yabancıya hitap eden binalar döviz bazında kiralanıyor. Döviz bazında kiralamaların en büyük nedeni ise yeni inşa edilen ultra lüks binaların içinde kullanılan malzemelerin büyük bir kısmının döviz ile alınan ithal malzemelerin oluşu. Gayrimenkul danışmanları olarak dövize bağlı satışlar ve kiralamalar çok sık karşılaştığımız bir durum oldu. Döviz kurunda yaşanan hareketlilik müteahhitlerin kur sabitlemesine zemin hazırlayacağı kanaatindeyim. Uzun yıllarda sektördeyim, kriz dönemlerinde de yatırımcılar ile çalıştım ve rahatlıkla kriz dönemlerinde gayrimenkule sektörüne yatırım yapanların orta vadede yüzlerinin güldüklerini söyleyebilirim” dedi.
Yabancıların İstanbul’a ilgisinin devam ettiğini belirten Köksal, “Arza bakacak olursak, İstanbul’a yatırım yapmak isteyen yabancı ve özellikle Arap kökenli firmalar piyasaya hakim yerel firmalar ile işbirliği yaparak risklerini azaltıyor. Diğer taraftan yapılan yatırımlara yabancıların talebi de yüksek. TÜİK verilerine göre İstanbul’da 2015 yılının Ocak ve Ekim aylarında 193.090 konutun el değiştirdiğini görmekteyiz. El değiştiren konutların yüzde 3’ü ise başta Irak vatandaşları olacak üzere yabancı yatırımcılar tarafından satın alındı. Anadolu Yakası’nın huzurlu noktası Kalamış ve çevresinin yabancıların ilgisini çektiğini rahatlıkla söyleyebilirim.” dedi.