Kahramanmaraş’ta 364 milyon TL’lik 8 tesis açıldı!

kahramanmaraş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün yatırımlarıyla; 2 adet sulama tesisi, 2 adet gölet ve sulama tesisi, 4 adet taşkın koruma tesisi olmak üzere toplamda 364 milyon değerinde 8 tesisin temeli coşkuyla atıldı.

Temel atma törenine; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İlçe Belediye Başkanları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından burada konuşma yapan DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, yatırımların süratle devam ettiğini belirterek, Son 13 yılda DSİ tarafından Kahramanmaraş’a günümüz rakamlarıyla toplam 1 milyar 569 milyon TL yatırım yapılmıştır” dedi. Aydın, “Bugün burada 8 adet tesisin temel atma merasimini gerçekleştiriyoruz. Bu tesisler Adatepe Barajı’nın 1. Kısım sulama inşaatı, Kumarlı göletinin sulaması, Andırın Çığşar Göleti, Çağlayancerit Düzbağ göleti, Kahramanmaraş Tevekkeli taşkın koruma, Afşin taşkın koruma, Dulkadiroğlu Güzelyurt Mahallesi taşkın koruma ve Çağlayancerit Helete Mahallesi taşkın koruma tesislerinin temelini atıyoruz. Temeli atılan 8 tesisin 2’si sulama, 2 adeti gölet ve sulama tesisi ve 4 adeti taşkın koruma tesisidir. 364 milyon TL’ye mal olacak bu tesislerle 70 bin 280 dekar arazi sulamaya açılmış olacak, 1 ilçe 7 mahalle taşkınlardan korunacaktır” ifadesini kullandı.

8 YERLEŞİM YERİ KORUNACAK

364 Milyon TL’ye mal olacak tesislerde; 70 bin 380 dekar zirai alan sulamaya açılacağını, ilçe ve 7 mahalle olmak üzere toplam 8 yerleşim yerinin taşkın zararlarından korunacağının altını çizen Aydın şöyle konuştu: “Bilindiği gibi ülkemiz su kaynakları bakımından zengin bir ülke olmayıp, yağış rejimi düzenli değildir. Türkiye’nin yağış rejimi mevsimlere ve bölgelere göre büyük farklılıklar göstermektedir. Bu sebeple sanayiye, tarıma, içme ve kullanmaya yeterli ve zamanında su temin edebilmek için su kaynaklarımızı olabildiğince depolamalıyız, ihtiyaç halinde kullanıma hazır hale getirmeliyiz. İşte bu sebeple, bugün temelini atacağımız tesisler şehrimiz ve Ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Bu proje Afşin ve Elbistan yöremizdeki hemşehrilerimizin hasretle beklediği, bu bölgenin kaderini değiştirecek büyük bir projedir. Yapımı tamamlanan Adatepe Barajından alınacak suyla Afşin Elbistan ovamızın bereketli toprakları su ile buluşacaktır. Adatepe Barajı’ndan 226 bin dekar arazinin cazibeli, 13 bin 870 dekar arazinin ise pompajla sulanması planlanmıştır.” Aydın son olarak şöyle konuştu: “Görüldüğü gibi su kaynaklarının azami değerlendirilmesi ve tarımımıza sulama suyu temini adına; son derece önemli yatırımların temelini atıyoruz. Bu sulama tesisleri ile Kahramanmaraş’ta, işsizliğin azalmasına katkı sağlanacak, göçün önüne geçilecek, vatandaşlarımız daha huzurlu ve daha mutlu olacaktır. Ayrıca, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlama adına 4 adet taşkın koruma tesisinin de temelini atıyoruz. Bu tesislerinde en az sulama tesisleri kadar önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ İKTİDARINDAN ÖNCE DEVLET YATIRIM YAPAMIYORDU”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da, “Dikili bir ağacı olmayanların ve bütün işleri konuşmak olanların bu hizmetleri anlamasını bekleyemeyiz. Recep Tayyip Erdoğan’ı anlamalarını hiç bekleyemeyiz” dedi. Ünal, Göksun ilçesi Karaömer Mahallesi’nde Adatepe Barajı’nda gerçekleştirilen toplu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarından önce devletin yatırım yapamadığını söyledi. Devletin eskiden yatırım bütçesinden ne sağlığa, ne eğitime, ne ulaştırmaya, ne de su işlerine yatırım yapacak miktarı bulamadığını, yatırım yapmak için IMF’nin Türkiye raportörlerinin çantasının peşinde gezen bir Türkiye’nin bulunduğunu dile getiren Ünal, “Yani bir IMF raportörü Türkiye’ye geldiği zaman, Başbakan’ın konuşmalarından önce bu raportörün konuşmaları medyada gündem olurdu. Niye biliyor musunuz? Çünkü biz ekonomik olarak son derece zayıf bir ülkeydik. Siyaset kurumu güçlü değildi. Siyaset kurumu vesayet altındaydı.” Milletin iradesinin yansımadığı yeri karanlık olarak değerlendiren Ünal, eğer bir karar, millete dayanarak, millete yaslanarak verilmiyorsa o kararın meşru olamayacağını, o yüzden de yıllarca siyaseti “pis bulaşık bir iş” olarak gösterildiğini kaydetti. Ünal, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesinin yüzde 44’ünün eskiden faiz giderlerine gittiğini, kalan yüzde 42-43’ün de maaşlara, ve personel giderlerine harcandığını, kalan parayla da yatırım yapılmadığını söyledi.

“MİLLETİN HER KURUŞUNA SAHİP ÇIKTIK”

İktidarları dönemine kadar cumhuriyet tarihi boyunca 360 bin öğretmen atandığını, AK Parti olarak da 13 yılda 520 bin öğretmen atadıklarını vurgulayan Ünal, şöyle devam etti: “Bakın Adatepe Barajı’nın ihalesi 1994’te yapıldı işe ise 1995’te başladı. Niye bitiremediler de 2013’te biz bitirdik. 3 kilometrelik Bolu tünelini 20 yıl bitiremediler. Biz Bolu tüneli uzunluğunda ve Bolu tünelinden 3 kat fazla olan tünelleri 10 kilometrelik tüneli 2 yılda bitirdik. Nasıl bitirdik, tek bir şey söyleyeyim, milletin her kuruşuna sahip çıktık. Devletin bütçesinde faize ayrılan yüzde 44 payı, yüzde 11’e düşürdük. Devletin kasasında 1 trilyon 200 bin lira para kaldı. Nereye gidecekti bu para? Faiz lobisine. Milletin iradesini çalan, Milletin siyaset yapma haklarını pis ve bulaşık görenlerin cebine gidecekti.”

“MİLLETİN KARARLILIĞINI HİÇBİR ENGEL ÖNLEYEMEYECEK”

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer de kürsüye gelerek, “Hiçbir güç, icat edilmiş hiçbir teknoloji Allah’ın iradesini ve bu iradeden beslenen milletin kararlılığını hiçbir engel önleyemeyecek” dedi. Milletin kendine takdir edilmiş mukaddes yolda, gerektiğinde tüm dertlerini aşarak hedefine varacağına işaret eden Güvençer, “Bugün özel bir gururu özel bir onuru paylaşıyoruz. Bu topraklara biz bugüne kadar çok kan verdik. Can verdik. Karşılığında bu topraklar bizim vatanımız oldu. Bizim sığınağımız oldu. Bizim şerefimiz bizim onurumuz oldu. Bugünlerde hep birlikte bu toprağa kanımız, gözyaşımızla beraber el emeğimizi, göz nurumuzu, iyi niyetlerimizi kaptığımız sularla kavuşturuyor ve bu topraklardan çok daha fazla bereket diliyoruz. Su bir nimettir, şükrüne eda gerekir. Bizler bu hizmetleri yaparken mutlak vazifemizin size karşı olan mutlak borcumuzun idraki içerisindeyiz. Tek mutluluğumuz ve onurumuz sizlere hizmet edebilmek, bu vatana su kavuşturabilmektir. Karşılığında ise sizlere bu nimet birer emanettir. Her şeyden önce besmele ile bereket umarak, bu suyu şükür vesilesi kılmak, bereket vesilesi kılma bizim işimizdir. Yaptığımız projelerle iyilikler götürülsün, dualar götürülsün, tasalar bir yerlerden bir yerlere götürülüp paylaşılsın bir yerlere mutluluk götürülsün” diye konuştu.

MUTLUYUZ, GURURLUYUZ TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ

Tarihi bir gün yaşıyoruz diyerek konuşmalarına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise “Bu mümin toprakların su ile buluşmasıyla ilgili bu an tarihi bir andır çünkü bu ova bu bölge bizim kadim medeniyetlerimizin değerli merkezlerinden bir tanesi” dedi. Erkoç, “Türk tarihine ismini vurmuş şehitlerimiz var, yaşam merkezlerimiz var burada. Kurak toprakların su ile buluşması yüzyıllardan bu yana hep burada yaşayan insanların hayali olan bu projelerin gerçekleşmesine tanıklık etmek bizim için bir şereftir” diyerek şöyle konuştu: “Son 3 yılda adeta Türkiye’nin her tarafını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü şantiyeye çevirdi bu illerden bir tanesi de Kahramanmaraş’tır. Kahramanmaraş su zengini bir şehirdir ama bu su kaynakları ya Akdeniz’e doğru ya da Fırat’a doğru yola çıkar. Arazileri sulamadan enerji üretmeden devam eder giderdi. Hamd olsun ki son 3 yılda yapılan yatırımlarla beraber birçok yapılan Barajlarla artık Kahramanmaraş su ile buluştu. Belediye Başkanı olarak Devlet Su İşlerine teşekkür ediyorum, bizim şehirde çözüm ortağımız oldu.” Afşin içme suyu projesinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ve daha sonra Büyükşehir tarafından devralınacağını belirten Erkoç, Pazarcık, Türkoğlu ve Kahramanmaraş merkez de yeni bir içme suyu barajının yapılacağını kaydetti.

KAHRAMANMARAŞ 23 ÜLKEYE BALIK İHRACATI YAPIYOR

DSİ ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Elbistan İlçesi’ne doğal kaynak suyu getirileceğini ifade eden Erkoç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cazibe ile gelecek su projeleriyle beraber şehrimiz de kaynak suyu kullanmış olacağız. 13 yıl boyunca yoğun bir şekilde hükümetimiz Kahramanmaraş’a büyük yatırımlar yaptı. Kahramanmaraş’ta su olmayan 1 metrekare alan dahi kalmayacak, bu da şehrimizi daha zengin hale getirecek. Kahramanmaraş balık konusunda çok önemli bir noktaya geldi. Şu an itibariyle Kahramanmaraş 23 ülkeye balık ihracatı yapıyor. Kahramanmaraş’ın geleceğiyle ilgili yeni bir iş alanı açıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak barajların daha iyi tarım üretim merkezi haline gelmesi için üzerimize düşen görevi yapma gayreti içerisindeyiz.   Şehir merkezinde bulunan sır barajı göletini açtırmak üzere, barajların evsel atıkşarla kirletilmemesi için atık su arıtma tesisleri yapıyoruz. Afşin’de ki atık su arıtma tesisini bitirdik bundan sonra Afşin’in evsel atıklardan dolayı su kaynakları kirlenmeyecek. Yakında da Göksun’a yapacağız daha sonrada dev bir proje Elbistan’a yapacağız” ifadelerini kullandı.

Manşet Gazetesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*