Avrupa Yakası’nda fabrikadan dönüşümün yeni adresi olan Kağıthane, DKY İnşaat’tan Nefe kadar markalı konut üreticilerinin merkezi haline geldi. Tekfen’in Kağıthane Ofispark, DAP Yapı’nın Z,İ,Y,A ofis projeleri, Mesa-Ferko İnşaat’ın Papirüs Plaza ile Feryapı’nın Premier Kampus Office gibi projelerinin hayata geçmesi, markalı üreticilerin bölgeye ilgisini artırdı. Haliç Üniversitesi, Metro Market ve Axis AVM’nin bölgeye gelmesi de hareketliliği tetikledi.
Fabrikadan dönüşümden mahalle arasındaki evlerin dönüştürülmesine kadar kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandığı Kağıthane’de inşaat şirketleri konuttan ofise kadar birbirinden farklı 11 yeni proje üretiyor. Ortalama metrekare fiyatları 7 bin liralar seviyesine ulaştı. Cendere Yolu’ndaki lüks projelerin de etkisiyle prim potansiyeli her geçen gün artıyor.
OFİSTE LEVENT’İN ALTERNATİFİ
Avrupa Yakası’nda bulunan mevcut ofis stokunun yaklaşık yüzde 5’i Kağıthane- Seyrantepe bölgesinde yer alıyor. Önümüzdeki dönemde de bölgede yeni ofis projelerinin hayata geçmesi bekleniyor. Prestijli Merkezi İş Alanı (MİA) olan Büyükdere-Levent aksında ortalama ofis kirası metrekare başına 35 dolarken, Kağıthane’de bu rakam 18 dolar seviyesinde. Bu durum bölgede geliştirilen ofis projelerini cazip kılıyor. Ofis projelerinde ortalama metrekare satış fiyatları ise 3 bin 500 ile 4 bin 500 dolar arasında bulunuyor.
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Kağıthane’de ofis projelerinde konut projelerine kıyasla satış ve kira rakamlarının yüksek olmasının proje geliştiricilerini ofis projelerine yönlendirdiğini belirtiyor. Yazıcı, “Bölgede ofis sektöründe arz ve talep dengesi henüz kurulamadı. Mevcut stokun erimesi bir süre daha alacaktır. Ortalama metrekare fiyatları 7 bin liralara ulaştı. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde fiyatların yüzde 15-20’ler seviyesinde artması bekleniyor” diyor.
ULAŞIMIN ETKİSİ
Cansel Turgut Yazıcı, son 10 yılda şehrin genelinde hareketliliğin artmasıyla Kağıthane’nin de olumlu yönde etkilendiğini ve bölgede birçok yeni proje geliştirildiğini söylüyor. Yazıcı, şöyle devam ediyor: “İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olan trafik problemi için alternatif projeler hayata geçirildi ve Kağıthane de bu projelere tünellerle ev sahipliği yaptı. Tünel ile Kağıthane, Seyrantepe ve Hamidiye mahallelerinden Taksim’e beş dakikada ulaşılabiliyor. Yüksek katlı ve sitelerin olduğu bölge orta ve orta-üst gelir grubuna hitap ederken, ulaşımın çeşitlenmesiyle B ve B+ projeler arttı.”
“Nitelikli projeler artıyor”
“Kağıthane’deki projeler orta sınıfa hitap etmekte iken, bölgeye yapılan Seyrantepe metrosunun ve tünel inşaatının etkisiyle nitelikli projeler artış gösterdi. Maslak’a yakınlığıyla bilinen Kağıthane bölgesinde ulaşım imkanlarının çeşitlenmesiyle birlikte bölgenin orta-üst sınıf tarafından rağbet görmeye başladığı da dikkati çekiyor.”
Bölgedeki gelişim ve değişim markalı konut üreticilerinin ilgisinin bölgeye yoğunlaşmasını sağlıyor. Kağıthane’deki Beşler Sucuk Fabrikası’nın yerine DKY10 Kağıthane projesini yapmaya başladıklarını belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Kağıthane ve çevresi gelişmeye açık bir bölge olduğu için bizim için çok önemli. Bölgede başka projeler de geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyoruz” diyor.
“Metrekare fiyatları yükseliyor”
“Kent merkezine yakın lokasyonu ile öne çıkan bölgede metrekare fiyatları 7 bin liralar seviyesine yükselmiş durumda. Nitelikli proje sayısının giderek arttığı görülüyor. Bölge ulaşım projeleriyle her geçen yıl gelişiyor ve metrekare fiyatları daha da yukarılara gidiyor. Markalı üreticilerle birlikte bölgeyi tercih edenlerin profili de değişiyor.”
İKİNCİ İVME BEKLENİYOR
Bölgede proje geliştirme hazırlığı yapan Ege Yapı Group’un yönetim kumlu başkanı İnanç Kabadayı, merkezi konumuyla öne çıkan bölgede önümüzdeki dönemde fabrika dönüşümünün daha da hızlanacağını vurguluyor.
Büyükdere Levent aksının doygunluğa ulaşması ve bölgede ofis kira rakamlannın yüksekliği, Kağıthane’de sanayi alanlarının imar planlarındaki değişikliklerle kent merkezi dışına taşınması bölgenin cazibesini arttırıyor. Bölge bu yapısıyla Büyükdere-Levent aksına alternatif bölge haline geliyor. 2017 yılında açılması planlanan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattı bölgeye olan ulaşımı daha da rahatlatacak. Bunun da projelerde ikinci bir ivme sağlaması bekleniyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, Kağıthane’deki arsa arzının yakın çevresine göre daha uygun fiyatlara sahip olmasının bölgenin tercih edilmesini sağladığını belirtiyor. Kolcuoğlu, “Bölgedeki arsaların ortalama metrekare satış fiyatları bin 500-2 bin dolar seviyelerinde. Azalan arsa stoku ve yapılan yatırımlarla bölgenin prestijinin artması ve Seyrantepe ile bütünsel bir yapı kazanarak iş merkezleri ve yeni projelerin odağı olması bekleniyor” diyor.
“Levent’e alternatif oldu”
“Kağıthane’de ulaşım alternatiflerinin artması yatırımları da beraberinde getiriyor. Bölgedeki gayrimenkul değerinde hızlı bir artış gözlemleniyor. Levent bölgesine yakınlığıyla, kentsel dönüşüm projeleri ve yapılan yatırımlarla alternatif alanlar oluşturmasıyla öne çıkıyor.”
Ekonomist