Kaçak yapı suçu ve cezası ile ilgili yasal esaslar, Türk Ceza Kanunu ve İmar Kanunu kapsamında yer alıyor.Buna göre kaçak yapının cezası nedir?
Kaçak yapı, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatlar olarak karşımıza çıkıyor.
Bir yapının kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatının alınması gerekiyor.
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, kanuna aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre veriliyor. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak ya da yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirilebiliyor.Peki kaçak yapının cezası nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Kaçak inşaatlar için bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.Kanunen kaçak yapının cezası şu şekilde ele alınıyor:
Türk Ceza Kanunu
İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. –
(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Kaçak yapıya su aboneliği alınabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın