Kaçak yapılar nasıl imara uygun hale getirilebilir?

Kaçak yapılar nasıl imara uygun hale getirilebilir

Belediyeden ruhsat alınmadan başlanan yapılar, kaçak yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki kaçak yapılar nasıl imara uygun hale getirilebilir? Kaçak yapılar uygun hale getirilebilir mi?

Kaçak yapı; yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar olarak ifade ediliyor.

Kaçak yapıların İmar Kanunu madde 32’de yer alan esaslara inşa edilmesi gerekiyor, bu hususlara göre inşa edilmeyen yapılar tespit edildiği takdirde inşaat mühürlenerek durduruluyor ve yıkım gerçekleşiyor.

Kaçak yapının tespit edilmesi durumunda tespit tarihinden itibaren en çok bir ay içinde, yapı sahibi, yapısını yapı ruhsatına uygun duruma getirmesi ya da yapı ruhsatı alması gerekiyor. Peki kaçak yapılar nasıl imara uygun hale getirilebilir? Kaçak yapılar uygun hale getirilebilir mi?

Kaçak yapının uygun hale getirilebilmesi için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınıyor. Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdiriliyor. Mimar parsele vaziyet planını da çiziyor. Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılıyor.

Tüm projeler hazırlandıktan sonra ilgi yerdeki Yapı Denetim Şirketlerinden biri ile irtibata geçiliyor. Projeler yapı denetimce onaylanıyor. Bu projelerle birlikte belediyeye başvuruluyor yada il özel idaresine başvurulur ruhsatlandırma işlemine geçiliyor. İlgili idareye başvurulduktan sonra eğer yapıda daha önceden kaçak yapı işlemi yapılmışsa tutanak tutulmuşsa para cezası çıkmışsa ödemeler yapılıyor, sonra ruhsatlandırmaya geçiliyor.

Ancak yapı için daha önce hiçbir işlem yapılmamışsa ruhsatlandırmadan önce yapı hakkında kaçak inşaat işleminin yapılması şart oluyor.

Kaçak yapı cezasına itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*