Yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar kaçak yapı oluyor. Peki
kaçak yapı nereye şikayet edilir? İşte kaçak yapı şikayet etme…
Kaçak yapı şikayet etme!
Kaçak yapı ya da diğer adıyla imar mevzuatına aykırı yapı, yetkili idarelerin bilgisi dışında (ruhsatsız) yapılan ya da imar mevzuatında yer alan uyulması zorunlu kurallara uyulmayarak ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapılar olarak karşımıza çıkıyor.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak ifade ediliyor.
Kaçak yapı olarak tespit edilen yapının, tespit tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yapının ruhsatlandırılması ya da ruhsat eklerine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Peki kaçak yapı nereye şikayet edilir? İşte kaçak yapı şikayet etme…
Kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve yapı denetim sisteminin etkin uygulanabilmesi için, ruhsatsız olarak bir yapıya başlanıldığının anlaşılması durumunda, yapının bulunduğu ilçe belediyesinin ilgili birimlerine telefonla şikayet edilebiliyor.
Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine müracaat yapılması gerekiyor. Söz konusu müracaat bir dilekçeyle yapılabiliyor. Kaçak kat ihbar dilekçesinde, kaçak katın yapıldığı binanın açık adresine yer verilmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com