İmar Kanunu esasları gereğince kaçak kat tespitinden 30 gün sonra hala aykırılık giderilmediyse imar mevzuatında birtakım cezaları bulunuyor. Peki kaçak kat nasıl anlaşılır? diyorsanız işte yanıtı…
Yapı ruhsatı alınmadan inşasına başlanılan binalar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapılar olarak tanımlanıyor.
İmar Kanunu madde 32 gereğince inşa edilmeyen yapıların tespit edilmesi halinde idareler, inşaatı durduruyor ve yıkım gerçekleşebiliyor. Peki kaçak kat nasıl anlaşılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kaçak katın tespiti, yapılan ihbarlarla anlaşılıyor. Kaçak katlar ihbarların dışında, inşaat çalışmalarına başlanmış bir yapının kendisinin veya bir katının belediye kayıtlarında olmaması durumunda yapının kaçak olduğu tespit edilebiliyor.
Ruhsata aykırılık olan katta bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilik tarafından kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin veriliyor.
Aksi halde ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor.
Kaçak yapıya nasıl ruhsat alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com