İmar Kanunu’nun 32. maddesine göre kaçak yapıların tespit edilmesi halinde idareler, inşaatı durduruyor ve yıkım gerçekleşebiliyor.Peki kaçak kat ihbarı nereye yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Yapı ruhsatı alınmadan inşa edilen yapılarda veya ruhsatına aykırı olarak fazladan kat çıkılması kat kat olarak ifade ediliyor.
Kaçak kat en kolay ve hızlı bir şekilde yapılan ihbarlarla öğreniliyor. İhbarların dışında, inşaat çalışmalarına başlanmış bir yapının kendisinin veya bir katının belediye kayıtlarında olmaması halinde yapının kaçak olduğu tespiti yapılıyor.
İmar Kanunu esaslarına göre, ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin veriliyor.Peki kaçak kat ihbarı nereye yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Ruhsatsız olarak bir yapıya başlanıldığının anlaşılması durumunda, yapının dahil olduğu ilçe belediyesinin ilgili birimlerine telefon ile şikayet edilebiliyor.
Aynı zamanda kaçak kat inşaat şikayeti için gayrimenkulün bulunduğu belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine de başvuru yapılabiliyor. Söz konusu başvuru bir dilekçe ile yapılabiliyor. İhbar dilekçesinde, kaçak katın yapıldığı binanın açık adresine yer verilmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com