Medeni Kanun gereğince, vasiyetname ile miras bırakabiliyor. Vasiyetname farklı şekillerde düzenlenebiliyor.Peki kaç çeşit vasiyetname vardır? diyorsanız işte yanıtı…
Kişi ölmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet deniyor ve bunun resmi olarak kaleme alınmış sözleşmesi ise vasiyetname olarak tanımlanıyor. Peki kaç çeşit vasiyetname vardır? diyorsanız işte yanıtı…
Vasiyetname, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak 3 şekilde yapılabiliyor. Resmi vasiyetname, iki tanığın katılımıyla resmî memur tarafından düzenleniyor. Sulh hâkimi, noter resmi memur göreviyle yer alıyor ve vasiyete tanık getirilebiliyor.
Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu ve bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor.Tanıklar, verilen beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalıyorlar.
Vasiyetnamenin içeriğinin tanıklara bildirilmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
El yazılı yapılan vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunluluğu bulunuyor.El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.
Sözlü vasiyetnamede ise olağan üstü durumlarda başka şekilde vasiyet yapma imkanının kalmaması durumunda yapılabiliyor. Bunun için de iki şahitin olması gerekiyor. Vasiyetçi son arzularını,isteklerini iki tanığa da bildiriyor.
Vasiyetçinin söyledikleri tanık tarafından yazılıyor ya da sonradan yazdırılıyor. Tanıklar sonrasında bu yazılan vasiyetname Sulh Hukuk yada Asliye hukuk Hakimine teslim ediyor. Sözlü vasiyetin geçerli olması için ölümden hemen sonra mahkemeye tesliminin olması gerekiyor. Vasiyete tanık olacakların okur yazar olması da gerekiyor.
Resmi vasiyetname şekil şartları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com