İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek “İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları” raporunu hazırladıklarını belirtti, “Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır” dedi.
İTO tarafından “İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları” raporu hazırlandı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş; ekonomik rekabetin ülkeler düzeyinde olduğu kadar kentler düzeyinde de son derece sert bir şekilde yaşandığını belirterek, bu nedenle yerel zenginlik, çeşitlilik ve birikimlerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. İzmir’in de bu açıdan son derece şanslı bir kent olduğunu belirten Demirtaş, “Yaşanacak şehir olan İzmir, tüm ilçeleri ile turizmden tarıma, sanayiden lojistiğe kadar ekonomin her alanında büyük potansiyele ve imkanlara sahip. İzmir cazip yatırım olanakları ile diğer kentlerin de bir adım önüne geçiyor” diye konuştu.
3 BİN 376 KİLOMETRE YOL KAT EDİLDİ
İzmir’in ilçelerinin tam olarak profilinin çıkarılmasına oda olarak büyük önem verdiklerini belirten Demirtaş, daha önce 1997, 1998, 1999, 2000, 2003 ve 2007 yıllarında İzmir ilçelerinin ekonomik profilini ortaya koymak, sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemek için altı rapor hazırlayıp, kitap olarak kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi. Bu raporların hepsinin yerel ve ulusal düzeyde büyük ilgi gördüğünü belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “2007 yılında 28 olan ilçe sayımız 30’a çıktı. Bu nedenle ‘İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları’ ismiyle raporumuzu yeniden ve 7’nci defa hazırladık. Araştırma, Girişimcilik ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğü’müzün koordinatörlüğünde, daha önceki çalışmaların hazırlık ekibinde yer alan, deneyimli 10 uzmanımız, tam 3 bin 376 kilometre yol kat ederek 30 ilçemizi bizzat ziyaret etti. Anketler yapılarak, her bir ilçenin SWOT analizi çıkarıldı. Bu analizler de ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri ile yatırım fırsatları ve tehditler gözler önüne serildi.”
İzmir’in her ilçesinin farklı özellikleri ile ortaya çıktığını belirten Demirtaş, nüfusun daha yoğun olduğu merkez ilçelerde ticaret, sanayi ve turizm yoğunlukta iken, nüfusun daha az olduğu merkeze uzak ilçelerde ise tarım ve hayvancılığın yaygın gözüktüğünü söyledi.
“HER ŞEY VAR”
Sahil kesimindeki ilçelerde turizmin önde olduğunu ifade eden Demirtaş, “Özellikle son yıllarda demiryolu ulaşımının daha fazla kullanılması, yeni yapılan yollar ilçelerin rekabet gücünü artırıyor. Denizyolunu da içerecek daha bütünleşik bir ulaşım sistemi ilçelerimizi daha da geliştirir” diye konuştu. Özellikle uzak ilçeler başta olmak üzere altyapı sorunlarının tüm ilçeler için ortak bir sorun olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: “İzmir’de her bir ilçemiz birbirinden farklı üstünlükleri ile yatırımcıları cezbedecek özellikleri barındırıyor. Bir uçta bulunan Aliağa, büyük petrokimya yatırımları ile ülkemize katma değer ve zenginlik yaratırken, ülkemizin en batı ucu olan Çeşme ise turizmin yıldızı. Tarım, verimli topraklar, turizm, sanayi her şey var. Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır.”
Demirtaş, hazırlanan raporu başta yerel yönetimler ve İzmir milletvekilleri olmak üzere tüm ilgililere göndereceklerini de sözlerine ekledi.
BAZI İLÇELERİN ÜSTÜNLÜKLERİ VE BAŞLICA SORUNLARI
BAYRAKLI Üstünlüğü: İzmir’in en eski yerleşim merkezi olan Tepekule (Smyrna)
Başlıca sorunları: Çok ciddi gecekondu ve bunun getirdiği altyapı sorunu var, Büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulamaya konulmalı.
KARABAĞLAR Üstünlüğü: Kavacık üzümü ve ağaç işleri sektöründeki uzmanlığı
Başlıca Sorunları: Çarpık yapılaşma üst seviyede. Kentsel dönüşüme hız verilmeli. Mobilya sektöründe toptan ve perakende ticarete yönelik alt merkezler yaratılmalı.
Konak Üstünlüğü: Kültürel, ticari merkez, Kemeraltı ve Saat Kulesi
Başlıca sorunları: Otopark sorunu, Alsancak Limanı’nın yetersiz olması, sürekli göç alması nedeniyle altyapısının yetersiz olması. Altyapı ve trafikten kaynaklanan sorunlar çözülmeli, İzmir Alsancak Limanı modernize edilmeli, kentsel dönüşüm projelerine hız verilmeli.
MENDERES Üstünlüğü: Satsuma mandalinası, Ege Sultani üzümü ve kesme çiçekçiliği
Başlıca sorunları: İzmir’deki örtü altı üretimin yüzde 95’i yapılıyor ama kış aylarında sadece marul gibi kış sebzesi üretiliyor. Ürün çeşitlendirilmesi yapılmalı ve Organize Seracılık Bölgesi kurulmalı.
ÖDEMİŞ Üstünlüğü: Birgi, Gölcük ve Bozdağı, patatesi, kestanesi
Başlıca sorunları: Ödemiş Mevcut olan küçük sanayileşme tipi özellikle gençlerin ilgisini çekmemekte, çalışma taleplerine yanıt verememektedir. Organize Sanayi Bölgesi bir an önce hayata geçmeli. Turizm potansiyeli pazarlanamıyor, turistik tesis ihtiyacı var.
SELÇUK Üstünlüğü: Antik Efes Kenti, Meryemana ve Şirince
Başlıca sorunları: Küçük Menderes Nehri, hızlı sanayileşme, şehirleşme ve bir atık yönetiminin olmaması nedeniyle ciddi bir çevre sorunu ortaya çıkıyor, havza içinde yer alan belediyeler atıkların toplanması için acil eylem planı hazırlamalı. Efes Antik Kenti’ne milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor ama konaklayamıyor, alışveriş yapamıyor.
İlk Ses Gazetesi