Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Genel Başkanı Necip Nasır 1 Kasım seçimlerinin Türkiye’nin önünü açtığını belirterek “Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektörü Türkiye’yi yine aydın geleceklere çekecek. Özellikle Sayın Başbakanımızın illerin master planlarının yapılmasıyla ilgili düşüncelerini hızlı şekilde hayata geçirmesini istiyoruz. Bu da olursa Türkiye’nin ve İzmir’in önünde kimse duramaz” diye konuştu.
İnşaatın lokomotif sektörlerden biri olduğunu kaydeden MÜFED Başkam Necip Nasır, “İnşaat sektörü 300 sektör ve 4 bin kaleme hitap eden lokomotif bir sektördür. Hem ekonomi hem de istihdama önemli katkı sağlamaktadır. Globalleşen dünyada inşaat sektörü de yurtdışından katma değer sağlamakta. Türk müteahhitler de Çin’in ardından inşaat sektöründe en fazla katkıyı sağlayan ülkelerden biridir. 2002’den itibaren altyapı yatırımları ve toplu konut hamleleri sektöre büyük canlanma kazandırdı. Belirli sürelerde iniş çıkışlar yapan bu sektör son 13 yıldır sürekli büyüme gösterdi.
7 Haziran sürecinde inşaat sektörü projelerini askıya aldı ve mevcut projelerini sürdürdü. Önceki yıllarda projeksiyon yapabiliyordum ama 2013’ten sonra daha dikkatli hareket etmeye başladı. Kasım’dan sonra ise sanki perde kalktı ve herkeste bir rahatlama oldu. Bundan sonra 2013’te kaldığımız yerden devam ederiz” dedi.
50 yıl planlanacak
MÜFED Genel Başkanı Necip Nasır özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kentlerin master planlarını en kısa zamanda hazırlanması konusundaki talimatlarının zaman geçirmeden yerine getirilmesini beklediklerini ifade ederek “Ülkemiz deprem bölgesinde olan bir kent. Kentsel Dönüşüm yasası İzmir’de arzu edilen şekilde hayata geçirilemedi.
Bunun bir üst hareketi 7 Haziran seçimlerinde Başbakan Davutoğlu illerin master planlar yapılmasına yönelik düşüncesini ortaya koydu. Böylece kentlerin anayasası belirlenecek. Bu olursa inşaat sektörü tekrar hareketlenecektir. Çünkü şu anda yapılanların geneli 1985’de çıkan kanununa ve yönetmeliklere göre düzenleniyor.
Bu da çarpık yapılaşmaya neden oldu. Bu master plandan bizim anladığımız artık kentlerin geleceğini oluşturacak planlar yapılacak. Böylece İzmir gibi plansız kentlerin gelecek 50 yılı planlanacak. Bu da arsa üretimine etken olacak. Ayrıca yatırımcının gelmesi ve yeni projelerin başlaması anlamına gelecek. Bundan sonraki süreci heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.
Yık-yap uygun değil
Kentsel Dönüşüm Yasası ve Başbakan Davutoğlu’nun master planların oluşturulmasında en büyük payı İzmir’in alacağını kaydeden Nasır “Çünkü hala İzmir’de 1/100 binlik ila 1/25 binlik planlar birbiriyle uyumlu değil. Böyle olunca da arsa üretimi sınırlı kalmış ve arzu edilen gelişim yakalanamamıştır. İzmir’de büyük bir tehlike var o da şu: Sektörün aktörleri yer bulamadığı için eski konutları yıkıp yeniden yapıyor. Bu çarpık kentleşmenin beton yığınlarının devam etmesine sebep oluyor. Biz yık-yapın kentin geleceği için uygun olmadığını düşünüyoruz. Bunu engellemenin yolu planlamaların en alttan en üste kadar tüm ölçeklerde yapılmasıdır. Ayrıca sektörümüzün de disipline edilmesi şart. TOBB bünyesinde İnşaat Müteahhitleri Meclisi’nde Meclis Başkan Vekiliyim. Burada Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun desteğiyle hazırlanan bir kanun taslağımız var. Bunun Meclis’te yasalaşması için çalışacağız. Böylece Voltran’ı oluşturarak ülkemize daha büyük katma değer getirilecek.
Hedefimiz dünyada 1. olabilmek.
Türk mimar mühendisleri bunu yapabilir akma bu gücü getirmek ve Voltran’ı oluşturmak gerek. Böylece Çin’i seçip dünya birincisi olabiliriz” dedi.
Yeni Asır Ekonomide Yeni Dönem