İzale- şuyu davası kaç yıl sürer?

İzale- şuyu davası kaç yıl sürer

Ortaklı mallarda, ortaklar arası çatışmalar çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine izale-i şuyu davası deniyor. Peki izale- şuyu davası kaç yıl sürer? diyorsanız işte yanıtı…

Hissedarların gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Bu dava ortaklığın giderilmesi yada paydaşlığın giderilmesi davası olarakta biliniyor.

Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyorsa mahkeme tarafından satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılması gerekiyor.

Bu durum Medeni Kanunu’n 628. maddesinde belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve sorunların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Davaya konu olan taşınmaz malın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmaz malın aynen paylaştırılmasına,aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.Peki izale- şuyu davası kaç yıl sürer? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması en az üç ay sürüyor. Bu davaların yargıtaya taşınması durumunda süreç dört aya kadar çıkabiliyor.

izale-i şuyu davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor.

İzale-i şuyu davası açılamayan durumlar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com