İzale-i şuyu davasının aşamaları nelerdir?

İzale-i şuyu davasının aşamaları nelerdir

İzale-i şuyu başka bir deyişle ortaklığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor. Peki izale-i şuyu davasının aşamaları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu, paydaşlığın giderilmesi yada ortaklığın giderilmesi gibi adlarla da adlandırılıyor. Bu durum genellikle aynı taşınmazın bir kaç kişi tarafından hak sahibi olunduğunda tarafların anlaşmazlığı sonucu açılan davalara deniyor.

İzale-i şuyu davasını taşınmazda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşların açması gerekiyor. Davayı taşınmaz mal hissedarları dışında herhangi bir şahıs veya tüzel kurum açamıyor. Peki izale-i şuyu davasının aşamaları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınır yada taşınmaz mallar hissedarları arasında taksim edilemez ise, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliği’ne başvurusu sonucu yasal süreç başlıyor.

Eğer satış kararı temyiz edilmiş ve yargıtay 6. hd tarafından da onaylanmışsa, satış dosyası oluşturuluyor. Hakim, işlemi yapmak üzere dosyayı satış memurluğuna tevdi ediyor. Memurluk bilirkişileri tayin ediyor ve malın değeri hakkında bir rapor alıyor. Bu rapor taraflara tebliğ ediliyor.

İhalenin feshi yolunda açılan dava reddediliyor ve karar kesinleşirse, satış memuru taksim tablosu düzenleniyor, taraflara tebliğ ediyor. İlgili tapu dairesine alıcı adına tescilin yapılmasını emreden müzekkeresini gönderiyor ve dava konusu maldaki ortaklık son buluyor.

İzale-i şuyu davası hangi durumlarda açılmaz?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com