İzale-i şuyu davası diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak tanımlanıyor.Peki izale-i şuyu davasını kim açabilir? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davası ile paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması nedeniyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.
Dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Medeni Kanun madde 699 gereğince davada paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştiriliyor.
Eğer alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı ; Alıcı 3. şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle sorumlu oluyor.
Alıcı hissedarsa, kendi hissesinin değerinin %1’i kadar bir tellaliye masrafını ödüyor. Ancak alan kişi 3. şahıs ise bu bedeli ödemiyor.Peki izale-i şuyu davasını kim açabilir? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün paydaşı olan kişiler olarak biliniyor.
İzale-i şuyu davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.
İzale-i şuyu davası hangi durumlarda açılmaz?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın