Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi amacıyla açılan davalara izale-i şüyu davası adı veriliyor. Peki izale-i şuyu davasında satış usulü nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz malda hissedarların mallarının aynen pay edilmesi ya da mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları ölçüsünde paylaştırılmasına izale-i şuyu davası deniyor. Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ait davalar sulh hukuk mahkemesinde açılıyor.
İzale-i şuyu davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler olarak biliniyor.
Bu davayı paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmaz maldaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor. Peki izale-i şuyu davasında satış usulü nedir? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davasında mahkeme, taşınmazın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor. Taşınmaz mal bölünemeyecek ise açık arttırma usulüyle satışı yapılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Bu şekilde ortaklık giderilmiş oluyor.
İzale-i şuyu davası kaç gün sürer?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com