Ortaklı gayrimenkullerde, ortaklar arası çatışmalar çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine ‘izale-i şuyu’ yani ortaklığı giderme deniyor. Peki izale-i şuyu davası kaç ay sürer? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davası kaç ay sürer?
Ev, işyeri gibi gayrimenkullere ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına izale-i şuyu davası deniyor.
Ortak gayrimenkulü taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı M.K 628 maddesinde belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yoluyla ortaklıklarının giderilerek çözülmesi deniyor.
Söz konusu gayrimenkulün bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.
İzale-i şuyu davası taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yerin sulh hukuk mahkemesinde bir dilekçe ile açılıyor.Peki izale-i şuyu davası kaç ay sürer? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması en az 3 ay sürüyor ve u davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya kadar çıkabiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor.
İzale-i şuyu davasında satış usulü!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com