İzale-i şuyu davası başka bir ifadeyle ortaklığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor.Peki izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?
İzale-i şuyu davasıyla ortaklı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, ortaklı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteme hakkına sahip oluyor.
İzale-i şuyu davasında paylaşıyı isteme hakkı en çok 10 yıllık süre sınırlandırabiliyor.Taşınmaz mallarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Medeni Kanun esasları gereğince paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.
Bölme istemi durum ve şartlara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.Peki izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemezse, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine müracaat edilerek hukuki süreç başlatılabiliyor.
İzale-i şuyu davası masrafları 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın