Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk hakimliğine başvuru yapmak gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır? diyorsanız işte yanıtı..
İzale-i şuyu, ortak mülkiyet altında bulunan gayrimenkulün hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk hakimliğine başvuru yapmak gerekiyor.
İzale-i şuyu davası mülkiyete ilişkin ayni bir dava olduğu için, taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesindeaçılıyor. Taşımaz malların ortaklığının giderilmesi davalarında ise taşınmaz malın değeri üzerinden binde 5 nisbi harç ödenmesi gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır? diyorsanız işte yanıtı..
İzale-i şuyu davası bir taşınmaz mal birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor. Taşınmaz malın paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar izale-i şuyu davası ile çözülüyor.
Bu durumda, ortaklar, ortak mülkleri konusunda karar veremezlerse İzale-i Şuyu, yani paydaşlığı giderme isteyebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında pay ediliyor. Ortaklardan herhangi birisi de satın almak için, İzale-i Şuyu’ya katılabiliyor.
İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın