İzale-i şuyu davası hangi durumda açılır?

İzale-i şuyu davası hangi durumda açılır
İzale-i şuyu davasının açılması için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Peki izale-i şuyu davası hangi durumda açılır? diyorsanız işte yanıtı…

İzaleyi şuyu, bir taşınmazda hissedarların mallarının aynen pay edilmesi ya da mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları ölçüsünde paylaştırılması davası olarak karşımıza çıkıyor.

Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 4. Maddesinin b bendine göre izale-i şuyu davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giriyor.

Türk medeni kanunumuza göre gayrimenkul üzerinde paydaş olan her birey bu davayı açmak hakkına sahip oluyor.İzale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile müracaatta bulunulması gerekiyor. Peki izale-i şuyu davası hangi durumda açılır? İzale-i şuyu davası hangi durumda gerekir? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davası bir taşınmaz mala birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor. Taşınmaz malın paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar izale-i şuyu davası ile çözülüyor.

Bu durumda, ortaklar, ortak taşınmazlaı konusunda karar veremezlerse İzale-i Şuyu, yani ortaklığı giderme isteyebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılıyor. Ortaklardan herhangi birisi de satın almak için, İzale-i Şuyu davasına katılabiliyor.

İzale- şuyu davası kaç yıl sürer?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com