Hissedarların bir gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki izale-i şuyu davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davasında amaç paydaşların arasındaki anlaşmazlıkları devlet eliyle ortadan kaldırmak olarak biliniyor.
İzale-i şuyu dava masraflarını her bir paydaş için payları kadar karşılamak durumunda kalıyor ve bu davalar paydaşlar dışında üçüncü kişilere açılamıyor.
İzale-i şuyu davası bir taşınmaz mala ortak şekilde malik olan kişilerin aralarında paylaşımla ilgili çıkan uyuşmazlıkların mahkeme yoluyla ortadan kaldırılıp, ortaklara payları oranında paylaştırılması davası olarak biliniyor.
Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale- şuyu davasında, taşınmazın ortaklar arasında payları oranında paylaştırılmasına karar veriyor. Taşınmaz mal bölünemeyecek ise açık arttırma usulüyle satılıyor ve satış bedeli paydaşlar arasında bölüştürülüyor. Bu şekilde ortaklık giderilmiş oluyor. Peki izale-i şuyu davalarında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine müracaat edilerek yasal süreç başlatılabiliyor.
İzale-i şuyu davasında satış usulü!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com