İşyeri tapu devri işlemleri için hem alıcıdan hem de satıcıdan istenen belgeler bulunuyor. Peki işyeri tapusu için istenen belgeler 2016 nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri tapusu için istenen belgeler 2016!
İşyeri ve ofis gibi niteliği işyeri olan bir taşınmaz mal satın alacağınızı farz edelim. İşyeri devir işlemi için tapu dairesinde masrafları tarafların ödemesi gerekiyor.
Devir işlemi çin tapu dairesinden randevu alınıyor ve işlem için belirli masraflar ödeniyor. Tapu masrafları, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden ödeniyor. Taşınmaz satış değeri üzerinden binde 20 oranında hem alıcının hem de satıcının harç ödemesi gerekiyor.
Alım bedelinin eksik gösterilmesi durumunda üç katına kadar ceza uygulanıyor. Ayrıca, tapu döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.
İşyeri tapu devri işlemleri için hem alıcıdan hem de satıcıdan istenen belgeler bulunuyor. Peki işyeri tapusu için istenen belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri tapu devri için hem alıcıdan hem de satıcıdan istenen belgeler şu şekilde sıralanıyor;
Satıcıdan istenen evraklar..
– Tapu aslı veya fotokopisi
– 1 Resim
– Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
– Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)
– Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Alıcıdan istenen evraklar..
– 2 Resim
– Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi
– T.C. Kimlik Numarası
– Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)
Bu belgelerin yanı sıra taraflardan en az birinin tüzel kişi olması halinde ek olarak gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor;
Tüzel kişilerden istenen evraklar..
– Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş, taşınmaz mala ilişkin satışlarda yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı yetki belgesi, ilgili sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınır. işlemin yapıldığı yıla ait olmalıdır.
– Şirket vergi levhası aslı ve örneği, son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği,
– Şirket yetkilisinin imza sirküleri,
– Şirket adına satışta bulunacak vekil ise düzenleme şeklinde yapılmış vekaletin aslı,
– Söz konusu gayrimenkul’ün ilgili belediyeden alınmış harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com