Kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi oluyor. Peki İşyeri kira stopajı ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri kira stopajı ödenmezse ne olur?
Kira stopajı, gayrimenkul sermaye iradına konu olan mal ve hakları kiralayan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisi olarak ifade ediliyor.
Vergi tevkifatı olarak da bilinen kira stopajı, gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesi olarak ifade ediliyor.
Kira stopajından mal sahipleri değil, kiracılar sorumlu oluyor. Vergi Usul Kanununa göre, vergi kesintisinde müteselsilen kesinti kuralı bulunmasına karşın, işyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir belirleme bulunmuyor. Peki İşyeri kira stopajı ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
İşyerini kiraya veren kişinin, kiracısının kira stopajını vergi dairesine beyan etmemesinden ya da ödememesinden dolayı herhangi bir yükümlülüğü bulunmuyor.
İşyeri kirasından kesilen verginin, kira geliri nedeniyle verilen beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsubu için stopajın yatırılmış olması şartı aranmıyor.
Stopaja tabi olmayan işlemler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com