Kira gelir vergisinden her kira geliri olan vergi mükellefi olmuyor. Vergiden istisna sınırından yüksek gelir elde den kimseler sorumlu oluyor. Düşük gelirler için ise vergi ödemesi yapılmıyor. Peki İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü?
Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında bulunuyor. Bu vergi taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler için ödeniyor.
Ancak her kira geliri olan vergi mükellefi olmuyor. Vergiden istisna sınırından yüksek gelir elde den kimseler yükümlü oluyor. Düşük gelirler için ise vergi ödemesi yapılmıyor.
2016 yılında;
Binaların işyeri (stopajlı) olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen brüt hasılatın 2015 yılı için 29 bin TL’yi (G.V. 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşmaması halinde beyanname verilmeyecek ancak bu rakamın aşılması halinde tümü için beyanname veriliyor.
Buna göre 2015 yılına ait işyeri kira geliri muasiyet sınırı 29 bin TL olup; gelirin bu bedelde veya altında olması halinde beyanname verilemiyor. Peki İşyeri kira stopajı gelir vergisinden düşülür mü? diyorsanız işte yanıtı…
Beyannameye de, kesilen vergilerle ilgili listeyi ekliyor. Hemen belirtelim, beyan edilen kira tutarı, ele geçen net kira değil, stopaj dahil, brüt kira olmui oluyor.
Bildirilen kira tutarının, (genellikle) yüzde 25’i “götürü gider” olarak düşülüyor. Kalan tutarın gelir vergisi hesaplanıyor.
Hesaplanan vergiden, yüzde 20 stopaj düşülüyor yani mahsup ediliyor. Mahsup işlemi yapılırken, kiracının yüzde 20 stopajı ödemiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, vergi iadesi söz konusu olduğunda aranıyor.
İşyeri kira geliri elde edenler ne yapacak?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com