Konut ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmeleri genellikle yıllık olarak yapılıyor. Sözleşmenin süre sonunda yenilenmesi halinde kira ücretinde belli artışlar yapılabiliyor.
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartı ile geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, meskenlerde kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Ancak, bu kural sadece meskenlerde uygulanıyor.Peki işyeri kira artışı neye göre yapılır? İşyeri kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununda yapılan düzenlemelere göre işyerleri için bu uygulama 1 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelendi. 2020 yılına kadar buna göre işyeri kira sözleşmesi artış oranı için sözleşmede herhangi bir tanımlama yapıldıysa, taşınmaz sahibi kira artışını burada belirtilen esaslara göre yapıyor.
Konut kira artışı neye göre yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın