Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Peki işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
İşyeri kira artış oranı neye göre belirlenir?
Kiracılar, kira süresi boyunca kira bedelini ödemekle mükellef oluyor. Kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde mal sahibi kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor.
Kira artışı yapılırken yasal sınırlamalara uyulması gerekiyor. Aksi halde, yapılan kira zammı geçerli olmuyor.
Borçlar Kanunu esasları gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Meskendeki kiracıya ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Zam mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.Peki işyeri kira artış oranı neye göre belirlenir? diyorsanız işte yanıtı…
İşyerindeki kiracıya ÜFE oranlarının uygulanması zorunlu olmuyor. Kanunda yapılan düzenleme ile ÜFE zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor. Bu süre içerisinde sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılıyor.
Kira tespit davalarında yetkili mahkeme!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com