İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur?

İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur

Taşınmaz sahibine yapılacak olan istimlak ile ilgili uzlaşma daveti gönderiliyor. Peki İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur? İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur?
İstimlak diğer adıyla kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor.

İstimlak, özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu taşınmaz üzerinde idari irtifaklar kurmak (mesela geçit hakkı) şeklinde olabiliyor.

4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlak işleminin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla çıkarılmış bir yasa olup, bu mevzuat kapsamında istimlak işlemlerine yer veriliyor.

Taşınmaz sahibine yapılacak olan istimlak ile ilgili uzlaşma daveti gönderiliyor. Peki İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur? İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Uzlaşma daveti alındığında ne yapılması gerektiği, İstimlak İşleri Rehberinde ele alınıyor:

Uzlaşma komisyonuyla ilk görüşmeyi yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Saraçhanede bulunan Merkez binasının 3. katında yer alan ilgili Kamulaştırma Şefliğine başvurulabiliyor:

Taşınmaz;
Eminönü, Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Eyüp, Kağıthane ilçelerinde ise Beyoğlu yakası kamulaştırma Gülay Birsen Tokgöz ile ( Oda no: 317 Tel: 455 21 79- 455 21 96)

Adalar, Beykoz, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Tuzla, Pendik, Ümraniye, Üsküdar ilçelerinde ise Anadolu Yakası kamulaştırma şefi Serap Göksu (Oda no:317 Tel:455 21 76 455 21 77 )

Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu, ilçelerinde ise Topkapı yakası kamulaştırma şefi Tahsin Hükümdar ile (Oda No: 316 Tel: 455 21 81 455 21 82 ) görüşebilirsiniz.

Uzlaşıldığı takdirde tapu işlemlerine esas olmak üzere Tapu suretiniz, Nüfus Cüzdanı, TC Kimlik Numaranız, Vergi dairesi Numaranız, Vekalet ile yürütülen işlerde Noterden tasdikli vekaletname, taşınmaz malikinin ölü olması halinde varislerinin veraset ilamı çıkartmak üzere asliye hukuk mahkemelerinden alacakları veraset ilamına alınmasına müteakip, veraset intikali ile ilgili işlemleri de Veraset Vergi Dairesinden alınacak “veraset intikali ve satışında sakınca yoktur” belgelerini yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Taşınmazın tapu kütüğünde takyidat varsa tapunun isteği doğrultusunda terkin ettirilecektir. (Haciz, ipotek, vakıf ilişiği vs. gibi)

Belirlenen bedel üzerinden tapuda Belediyemiz lehine tescil/terkin işlemi yapılarak, alınan tapu belgesindeki bedelin ilgilisine ödenmesi için Hesap İşleri Daire Başkanlığı’na tahakkuk gönderilerek ödeme işlemi yapılır.

İstimlak itiraz süresi ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com