Kamulaştırma faaliyetleri olarak da bilinen istimlak bir bedel karşılığında yapılıyor. Peki İstimlak şerhi nasıl kaldırılır? diyorsanız işte yanıtı…
İstimlak şerhi nasıl kaldırılır?
İstimlak, kamu yararı gözeten projeler kapsamı çerçevesinde, özel mülkiyet altına olan mülklerin kamu tüzel kişileri tarafından mülkiyetleri altına alınmasını sağlayan bir uygulama şeklinde ifade ediliyor.
Yetkisi, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler gibi kamu tüzel kişilerine ait olan istimlağın nasıl yapılacağı hususu 4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda ele alınıyor.
Kamu yararı olan bir projenin uygulanması sürecinde, istimlağı istenen taşınmaza eşdeğerde takas yapılabilecek bir yer yoksa, bu durumda söz konusu taşınmaz malın bedeli ödeniyor. Bu noktada yapabileceğiniz iki şey ortaya çıkıyor. Ya istimlak kararına itiraz etmek ya da bedele itiraz etmek.
İstimlaklarda (kamulaştırmalarda), taşınmaz malın Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor. İstimlaklarda (kamulaştırmalarda), gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gereki
İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10.maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespiti ile idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği sürece bu şerh tapu idaresince resen sicilden siliniyor.
İstimlak uzlaşma daveti geldiğinde ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com