İstimlak şartları nelerdir?

İstimlak şartları nelerdir

İstimlak ile özel kişilere ait taşınmazlar, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınıyor. Peki istimlak şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde, özel kişilere ait taşınmaz malların, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınması ile ortaya çıkan durum istimlak olarak tanımlanıyor. istimlak kamulaştırma olarakta biliniyor.

İstimlak işlemlerinin nasıl yapılması gerektiği, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirleniyor.

İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların istimlaki gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı İstimlak ) Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden istimlakına karar alınıyor.Peki istimlak şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak şartları…

-Kamulaştırmada kamu yararı olması,
-Kamulaştırmada bedelinin peşin ödenmesi
-Kamulaştırmada mal sahibinin rızası aranılmamasıdır.

İstimlak özel mülkiyetin tamamının veya bir kısmının devlet mülkiyetine geçmesi veya bu gayrimenkul üzerinde idari irtifaklar kurmak şeklinde oluyor.İstimlak işlemlerinde, gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor.

İstimlak işlemi kim tarafından yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com