İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği!

İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği
30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dilekçe ile başvurularak istimlak bedeline itiraz yapılabiliyor.İşte istimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği…

İstimlak , devlet veya kamu tüzel kişilerinin yetkisi dahilinde, özel kişilere ait gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek kanun esaslarına göre karşılığı ödenmek kaydıyla alınmasına deniliyor.

İstimlak ile ilgili yasal esaslar, Kamulaştırma Kanunu kapsamında ele alınıyor. Kanunen istimlak bedelinin tespiti ve tescil davası kapsamında mahkemenin taşınmazın idare adına tescil edilmesine yönelik verdiği kararlar kesin olup; Buna göre, bu kararın temyiz edilmesi mümkün olmuyor.

Tescil yönünden kamulaştırma bedeline yönelik itirazlar temyiz yoluyla ileri sürülebiliyor. Kamulaştırma bedeli tespiti için açıklanan bilirkişi raporlarında hata olması durumunda kamulaştırma bedeli arttırılabiliyor.

2942 sayılı kanuna göre, kamulaştımra bedeline itiraz, 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurularak yapılabiliyor.İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:

İstimlak bedeline itiraz dilekçesi örneği..

…… MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

VEKİLLERİ :

DAVALI :

KONU : Kamulaştırma bedelinin arttırılması istemidir.

DAVA DEĞERİ :

AÇIKLAMALAR :

1-) Müvekkilimizin … İli, … İlçesi … mahallesi, … ada, … pafta, … parselde kayıtlı … m2 lik arsası … yapılacağı gerekçesi ile Belediye Encümeni’nin …/…/… tarih ve … sayılı kararına göre … Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır.
2-) Kıymet Taktir Komisyonu tarafından taşınmazın m2’sinin değerini … olarak tespit etmiş ve müvekkilimizin arsasına toplam … kamulaştırma değeri biçilmiştir.

3-) Bu bedel davalı idare tarafından müvekkilimiz adına … …/…/… tarihinde bloke edilmiştir.

4-) Müvekkilimizin arsası adeta tarla vasfında değerlendirilmiş ve değeri çok düşük kalmıştır. Müvekkilimizin arsası ana yola cephe olup, şehrin gelişme alanı içerisindedir.

5-) Komisyon tarafından tespit edilen değerin günün koşullarına uygun olarak arttırılmasını ve m2 için … olarak tespiti ile müvekkilimizin … m2 arsası için kamulaştırma bedelinin toplam … ye çıkarılması için bu davayı açma gereği doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 2942 Sayılı Yasa, HUMK ve ilgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :Tapu kaydı, istimlak evrakı, keşif, bilirkişi incelemesi, yasal ve takdiri her türlü kanıt.

CEVAP SÜRESİ : 10 Gündür

İSTEM VE SONUÇ : Açıklanan nedenler ile müvekkilimizin … m2 lik arsası için biçilen kamulaştırma bedelinin … olarak belirlenmesine, kamulaştırma tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz. …/…/…
Davacı Vekili
Av.

İstimlak ile kamulaştırma arasındaki fark nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com