İşte konut hesabıyla ilgili merak edilen soruların cevabı!

konut-hesabi

Devlet ilk kez ev alacak olanlara bankada Konut Hesabı açtırması halinde 15 bin TL’ye varan destek sağlayacak. Bunun için hesaba en az üç yıl düzenli para yatırılması gerekiyor. Bankalar hesaba yüzde 12.50’ye varan avantajlı faiz oranı uyguluyor…
Bugüne kadar “başını sokacak bir ev alamamış” olanlara devlet el uzattı. 26 Ağustos 2016 tarihinden itibaren bankada düzenli para biriktirip ilk evini alanlara devlet maksimum 15 bin TL’ye varan destek için düğmeye bastı. Resmi Gazete’de yayımlanan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik”in hemen ertesi günü uzun süredir hazırlık yapan çok sayıda banka ev alma hayali kuran müşterilerine “Devlet Destekli Konut Hesabı” açmaya başladı.

Yönetmeliğe göre en az üç yıl düzenli birikim yapan T.C. vatandaşları bu sürenin sonunda devletten maksimum 15 TL’lik destek alabilecek. Bu nedenle bankalar Konut Hesabı’nda en az üç yıl vade ve ağırlıklı yılda bir faiz ödemeli modellere ağırlık verdi. Bu arada ufak bir bilgi de verelim; bu hesabı açtıranlara uygulanan faiz genelde normal mevduat hesaplarına uygulanan faize göre oldukça avantajlı. Bazı bankalar yılda bir faiz tahsilatlı olarak açtıkları hesaplara yüzde 12’leri aşan faiz oranları uygulamaya başladı. Üstelikte bu faiz oranı önümüzdeki bir yıl değişmeyecek.

Bu arada birçok banka konut hesabı açtıran müşterilerine konut alımı sırasında ek kredi talep etmeleri halinde mevcut konut kredilerine göre daha düşük faizle kredi vereceğini de açıkladı.

Evet, sistem oldukça avantajlı görünüyor. Ancak yeni çıkan yönetmeliğe göre Konut Hesabı açılan banka yasal süre dolana kadar değiştirilemiyor. Yani en az üç yıl aynı banka ile yola devam etmeniz gerekiyor. Bu nedenle banka seçerken çok titiz davranmanızda fayda var.

DEVLET DESTEĞİ NE KADAR?
“Peki devlet ne kadar katkıda bulunacak?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu sorunun yanıtı yönetmelikte çok net açıklanıyor. Buna göre Konut Hesabı’na 36 ila 47 ay arasında para yatıranlar hesapta biriken paranın yüzde 15’ini 13 bin TL’yi geçmemek kaydıyla, 48 ila 59 ay para yatıranlar ise hesapta biriken paranın yüzde 18’ini 14 bin TL’yi geçmemek üzere, 60 ay ve üzerinde para yatıranlar ise hesaptaki paranın yüzde 20’sini 15 bin TL’yi geçmemek şartıyla alabiliyor.

Yönetmelik yeni yürürlüğe girmiş olmasına rağmen bugün çok sayıda banka dileyen müşterilerine Devlet Katkılı Konut Hesabı açmaya başladı. Sisteme olan ilgi ise oldukça yoğun, örneğin, Ziraat Bankası bir hafta gibi kısa bir sürede 400 kişinin hesap açtığını ve toplam hesap bakiyesinin 1.5 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.

Bayramdan sonraki hafta ise şu anda son hazırlıklarını yapan diğer bankaların da bu kervana katılması ve ev sahibi olma hayali kuran vatandaşın ilgisinin daha da artması bekleniyor.

Para Dergisi olarak Türkiye için yeni olan Konut Hesabı’nı sizler için mercek altına aldık. 18 yaş altındakiler için de açılabilen konut hesabı ile ilgili kafanıza takılan tüm sorulan yanıtlamaya çalıştık…

BİRİKİMİN ÜÇ KATI KREDİ
Garanti Bankası Konut Hesabı açtıran müşterilerine birikimlerinin üç katı kadar konut kredisi kullandırıyor. Yönetmelik gereği Konut Hesabı ile birikim yapanların hem yüzde 20’ye varan devlet katkısından yararlanacaklarını, hem de Garanti Bankası’ndaki birikimlerinin üç katı kadar konut kredisi kullanabileceklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Vekili Onur Genç, “Yönetmelik gereği; aylık ya da üç aylık ödeme yapılabilen Konut Hesabı için hesaba her ay yatırılacak birikim tutarı en az 250, en çok 2.500 TL olacak” diyor.Garanti Bankası Konut Hesabı açan müşterilerine yıllık yüzde 11 üzerinden günlük faiz tahakkuk ettiriyor.

FAİZ YILDA BİR DEĞİŞECEK
İş Bankası dileyen müşterilerine üç, dört veya beş yıl vadeli Konut Hesabı açıyor. Faiz tahakkuklarını bir yıllık dönem sonlarında yapan banka, faiz ödemesini ise ana vade sonunda gerçekleştiriyor. Konut hesabı açılışında bir kereye mahsus olarak ve yalnız hesap açılış gününde toplu para yatırılabildiğini hatırlatan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, hesaba ilişkin şu bilgiyi veriyor:

“Konut Hesabı’na aylık ya da üç aylık dönemlerde müşterilerimiz tarafından belirlenen günde vadesiz mevduat hesabından düzenli talimat ile para aktarılabiliyor, Hesap bakiyesinin yeterli olmadığı durumda da düzenli ödemeler kredili mevduat hesabından karşılanabiliyor. Konut Hesabı’nın faiz oranı ise, açılış anında ve sonraki yıllarda ara vade başlarında belirleniyor. Banka olarak 5 Eylül tarihi itibariyle ilk yıl Konut Hesabı’na yatırılan tüm tutarlar brüt yüzde 10 faiz oranı ile faizlendirilecek.” Sezen’e göre, Konut Hesabı’nın mevduata uygulanan en düşük vergi oranı olan yüzde 10 ile stopaja tabi tutulması, bankaların Konut Hesabı’na özel avantajlı faiz oranı vermesi ve sağlanan devlet katkısı ile getirişi daha cazip hale geliyor. Sezen, devlet destekli Konut Hesabı’nın getirişine ilişkinse şu örneği veriyor: “Üç yıl boyunca aylık 300 TL yatıran bir kişi, faiz oranının üç yıl süresince sabit kalacağı varsayımı altında (yüzde 10) devlet katkısı da dâhil edildiğinde yıllık bazda toplam yüzde 18.59 oranında net getiriye ulaşıyor. Tasarruf sahibi üç yıl boyunca ayda 300 TL düzenli ödeme yaptığında, yatırdığı toplam paranın yüzde 31.77’si düzeyinde toplam net faiz geliri ve devlet katkısına hak kazanabiliyor.” îş Bankası, Konut Hesabı açtıran müşterilerine dilerse düşük faizli konut kredisi de kullandırıyor. Sezen, “İş Bankası’nda Konut Hesabı açtıranlar; devletin sağlamış olduğu katkıya ilave olarak, satın alacakları konutun değerinin yüzde 75’ine kadar, ilgili tarihteki Bankamız konut kredisi kampanyasının en düşük faiz oranı ile kredi de kullanıyor” diyor.

BİR HAFTADA 400 HESAP
Ziraat Bankası Resmi Gazetede yayımlanan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girdiği ilk gün olan 26 Ağustos’tan itibaren, Devlet Katkılı Konut Hesabı ürününü müşterilerine sunmaya başladı. Ürünün uygulamaya alındığı ilk hafta içerisinde 400’ün üzerinde müşteriye Konut Hesabı açan bankada şu ana kadar biriken toplam bakiye 1.5 milyon TL’yi aşmış durumda. Yine devlet katkılı bir ürün olan ve nisan ayında yürürlüğe giren Çeyiz Hesabı’na ise sadece Ziraat Bankası üzerinden yaklaşık 10 bin kişinin başvurduğunu ve hesapta 6 milyon TL’nin üzerinde bakiyeye ulaşıldığı bilgisi veriliyor.

Banka, Konut Hesabı açtıracak müşterilerine devre mülklere ve ayrıca katılımcının eşinden veya birinci derece kan hısımlarından satın alınan konutlara devlet katkısı ödenmediği uyarısında da bulunuyor.

Konut Hesabı’na halen yıllık yüzde 10.80 faiz uygulayan Ziraat Bankası ayrıca dileyen müşterilerine Faizsiz Konut Hesabı’na yatırım imkanı da sunuyor. Konut Hesabı’ndaki en az üç yıllık birikimleri ev satın almaya yetmeyenlere ise Banka, klasik konut kredilerine uyguladığı faiz oranlarından daha ayrıcalıklı oranlarla kredilendirme yapıyor.

AYLİK EN AZ 250 TL
Yapı Kredi uzun dönemde birikim sağlayarak konut sahibi olmak isteyenlere devlet katkılı ve en az üç yıl vadeyle TL cinsi Konut Hesabı açıyor. Konut Hesabı’nı tamamı kendilerine ait ilk konuta sahip olmak isteyen TC vatandaşlarına açtıklarını söyleyen Yapı Kredi Bireysel Bankacılık ve Kartlı ödeme Sistemleri Grup Direktörü Serkan Ülgen, hesaba ilişkin şu bilgiyi veriyor: “Konut Hesabı en az üç yıl vadeyle TL cinsinden birikim yapma imkanı sağlıyor. Yapı Kredi Konut Hesabı’na düzenli ödemelerini gerçekleştirenler, konut sahibi oldukları andan itibaren altı ay içinde devlet katkısı için başvurabiliyor. Her ödemenin Yapı Kredi’nin güncel oranlarıyla değerlendiği ve bir vadeli mevduat hesabı özelliği taşıyan Konut Hesabı, tüm şubelerimizden açılabiliyor.
Bu uygulamada herhangi bir yaş sınırı bulunmazken, aylık 250 TL’den başlayan tutarlarda düzenli ödeme yapılabiliyor.” Banka devlet katkılı Konut Hesabı açmak isteyen müşterilerinden düzenli ödeme talep ediyor. Bu ödemeler ise, Yapı Kredi vadesiz hesaptan yapılabileceği gibi kredi kartından otomatik olarak da gerçekleştiriliyor. Banka ayrıca Konut Hesabı açtıran müşterilerine ara ödemeler yapma veya ihtiyaç halinde ı faiz kaybına uğramadan para çekme imkanı sunuyor.

KONUTA ÖZEL YÜZDE 12.5 FAİZ
Denizbank yüzde 20 devlet destekli Konut Hesabı açtıran müşterilerine dilerse aylık dilerse üç ayda bir ödeme imkanı sunuyor. Söz konusu hesapta herhangi bir yaş sınırlaması bulunmadığını söyleyen, Denizbank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan özark, “Ebeveynler dilerse 18 yaşından küçük çocukları için de konut hesabı açtırarak, çocuklarının geleceği için şimdiden birikim yapılmaya başlayabilirler” diyor. Konut Hesabı’nın işleyişine ilişkin de bilgi veren özark, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Müşterilerimiz kredi kartından veya vadesiz mevduat hesaplarından vereceği ister aylık düzenli ödeme talimatıyla 263,95 2.639,50 TL arasında, ister üç aylık düzenli ödeme talimatıyla 791,85 – 7.918,50 TL arasında belirledikleri bir tutarla gelecekleri için düzenli birikim yapabilir. Devlet ise konut edinim tarihindeki birikim tutarına ek olarak yüzde 20 oranında ve maksimum 15.837 TL’ye varan tutarda devlet katkısı sağlıyor.” Denizbank Konut Hesabı açtıran müşterilerine yüzde 12.5 faiz oranı uyguluyor.

KÂR PAYI VERİYOR
Kuveyt Türk faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak oluşturulan Devlet Katkılı Konut Hesabı’nı hayata geçirdi. Bu hesabın TL cinsinden birikim yapılabilen bir birikimli katılma hesabı olduğunu söyleyen Kuveyt Türk Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, “Bu hesap ile uzun vadeli birikim yapmak isteyen müşterilerimizi desteklemeyi I amaçlıyoruz. Konut Hesap birikimlerine devletin verdiği katkı payma ek olarak biz de kar payı veriyoruz. Konut hesabı, Kuveyt Türk’ün yurtiçi şubelerinde açılabiliyor” diyor. Söz konusu bu hesabın açılabilmesi için birikim sahibinin daha önce kendine ait bir konutunun olmaması gerektiğini hatırlatan Oral, “Başvuru sahibinin engel bir durumunun olup olmadığı Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden inceleniyor” uyarısında da bulunuyor.
Kuveyt Türk konut hesabına devlet katkısından hariç kar payı veriyor. Oral’m verdiği bilgiye göre, banka Konut Hesabı kar paylaşım havuzunu 95/5 olarak belirledi.

KAR PAYLAŞIM ORANI
Türkiye Finans Konut Hesabı açmak isteyen müşterilerinden başka bir bankada konut hesabı olmadığına dair bir sözleşme imzalatıyor. Halen Konut Hesabı’na yüzde 95 – yüzde 5’e kadar kar paylaşım oranı sunduklarını söyleyen Türkiye Finans Katılım Bankası Bireysel Bankacılık ve Dağıtım Ağı Iş Ailesi Genel Müdür Yardımcısı İsmail Vural, “Böylelikle müşterilerimizin birikimlerine devlet katkısının yanı sıra avantajlı kar paylaşım oranı ile destek sağlamayı hedefliyoruz. Konut Hesabı açılışı sırasında müşterilerimiz hesaba en ismail Vural fazla 30 bin TL’ye kadar para ilavesi yapabiliyor ve birikimlerine bu tutar üzerinden devam edebiliyor” diyor.

11 soru/yanıtla Konut Hesabı

Destekten kimler yararlanacak?
7 Haziran 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendisine ait bir konutu bulunmayan T.C. vatandaşları konut hesabı açtırarak devlet desteğinden yararlanabilecek.

18 yaşından küçükler konut hesabı açabilecek mi?
18 yaşın altındaki kişiler için konut hesabı açılabiliyor. Ancak hesap açılışı kişinin velisi veya vasisi tarafından yapılabiliyor. 18 yaşın altındaki kişiler kendi adına konut hesabı açtıramıyor.

Konut hesabı nasıl açılıyor?
Konut hesabı bankaların yurtiçindeki şubelerinde Türk Lirası cinsinden açılıyor. Hesabın bankaların yurtdışındaki şubelerinden veya Türk Lirası dışındaki bir para cinsinden açılması mümkün değil. Hesap mevduat hesabı olabileceği gibi katılım hesabı da olabiliyor. Ayrıca hesabın bir kişi adına olması gerekiyor.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları yararlanabilecek mi?
Türkiye’de ikamet şartı olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek. Ancak yurtdışında yaşayan vatandaşların, Türkiye’de kurulu bankalardan birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek.

Konut Hesabı’nın vadesi ne olmalı?
Konut hesabı açtıran kişilerin devlet desteğinden yararlanabilmeleri için sistemde en az üç yıl kalması gerekiyor. Unutmayın hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek olacak. Kişi, kendi adına yurtiçinde konut edindiği tarihten itibaren altı ay içerisinde konut hesabını açtırdığı bankaya müracaat etmek zorunda. Banka ise gerekli kontrolleri yaparak devlet katkısının ödenmesine aracılık ediyor.

Hesapta biriken para çekilebiliyor mu?
Konut hesabı katılımcısı hesapta biriken parayı bir yıl içerisinde en fazla iki kez çekebiliyor. Ancak çekim sonrası konut hesabında bulunan bakiye hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması şartı var. Yönetmeliğe göre örneğin 36 aydır konut hesabı bulunan ve hesaba aylık 350 TL ödeme yapan bir kişi hesaptan en fazla 3 bin 600 TL çekilebiliyor.

Konut hesabına ne kadar ödeme yapılmalı?
Konut hesabı açtıran kişiler ister ayda bir, isterse üç ayda bir hesaba ödeme yapabiliyor.
Aylık ödemeyi tercih edenler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL ödeme yapıyor. Üç aylık ödeme yapanlar içinse alt limit 750, üst limit 7.500 TL.

Hesaba ödeme yapılmazsa ne olur?
Konut hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişi bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapanlar ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmazsa bu kişilere devlet katkısı ödenmiyor. Ayrıca bu hesaplar, konut hesabı statüsünden çıkartılıyor. Yönetmeliğe göre konut hesabına yıl içerisinde üç kez ödeme yapmayan bir kişinin hesap açılışından itibaren hesapta bulunması gereken asgari rakamın altına da düşmemesi gerekiyor.

İlk açılışta hesaba para yatırılabiliyor mu?
Konut hesabı açtırırken hesaba 30 bin TL’ye kadar para yatırabiliyor. Bu sayede konut hesabına uygulanacak devlet desteğinin miktarı artırılabiliyor.

Kişi birden fazla hesap açtırabiliyor mu?
Hayır, bir kişi yalnızca bir tane konut hesabı açtırabiliyor. Diğer yandan konut hesabının açıldığı bankadan bir başka bankaya transfer edilmesi de söz konusu değil. Bu nedenle konut hesabı açtıracak kişilerin hesap açtıracakları bankayı seçerken çok titiz davranması gerekiyor.

Hangi konutlar devlet desteğinden yararlanabiliyor?
Bu konuda öncelikli şart satın alınacak olan konutun yurtiçinde olması. Yine bu konutun devlet desteği alabilmesi için kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması gerekiyor. Devre mülkler için devlet desteği söz konusu değil.
Para