15-20 yıl öncesine kadar köy hüviyetinde olan Mahmutbey, İstanbul’un yeni ofis üssü oluyor. Bölgede üniversite kampüsünden çeşitli şirketlerin genel müdürlüklerine kadar çok sayıda işyeri ve eğitim kurumu var. Bu durum fiyatları da yükseltiyor. Balance Güneşli, Maryapı Yoo projeleri gibi nitelikli projelerde metrekare fiyatları 5 bin 500 liraya kadar ulaştı. İstanbul’un mega kent haline gelmesiyle birlikte artan talebe karşın yaşanan arsa sıkıntısı yepyeni bölgeleri konut ya da ofis merkezleri haline getiriyor. Bunlardan biri de Mahmutbey.
Çok değil bundan 15-20 yıl önce bostanlannda domates ve salatalık yetiştirilen Mahmutbey Köyü, zaman içinde konutların yükseldiği bir yerleşim yeri haline geldi. Boş arazilerin yoğun olduğu bölgede zaman içinde Kısık Plaza, Mia Plaza, Aslanoba Plaza’nın da aralannda yer aldığı plazalar, ofisler yükseldi.
Eren Kağıt, Broderi Narin, Ziylan Grup, Basın Ekspres Yolu’na paralel hatta uzun yıllardan bu yana faaliyetlerini sürdürürken, onların arka paralelindeki caddeler de Halkalı Caddesi’ne kadar ofis merkezleriyle doldu. Kaşmir Halı, Zühre Tesettür Giyim, Tekbir Giyim, Deba Tekstil, İşmen Gıda, Koçak Farma, Göz Group, Karahan Grup, VBH, Alize Tekstil, Hak Makine Tekstil, Baysan, Karahan Grup, Alacalı İnşaat, Lilies, Acmi, Tekiner Ofis, Polset, Derya Yemek, Sözaş, Gökkuşağı Dağıtım, Polset, Winterhalter şirketleri merkez ofislerini bölgeye taşımış durumdalar. Kemerburgaz Üniversitesi de bölgeye olan ilginin artmasına ön ayak olan önemli bir eğitim kurumu. Üniversite kampüsü ve çok yakınında bulunan özel yurdun yanı sıra Altınbaş Holding’in genel müdürlük binası da bölgede yer alıyor.
FİYATLAR YÜKSELİYOR
Bölgeye olan talebin artması elbette fiyatların da yükselmesiyle sonuçlanıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, bundan 10 yıl önce bin 750 lira dolayında olan arsa metrekare fiyatlarının şu anda 5 bin 300 lira seviyelerine çıktığını söylüyor. Nitelikli yapılarda ortalama metrekare fiyatı ise 5 bin 500 lira dolayına kadar ulaşıyor. Makbule Yönel Maya, 1/100 binlik planda MİA alt bölgesi olarak planlanan bölgenin havalimanına yakınlığının ve fiyat avantajının tercih nedeni olduğuna dikkat çekiyor. Maya, bu konuda şunlan söylüyor: “Daha önce bölgede üretim yapan firmalar şimdi merkezlerini orada konumlandınyor. 11 dolar ile 15 dolar arasında m2 kiralanna sahip olan bölge İstanbul’un ikincil ofis bölgesi. Maslak hattına göre daha makul fiyatlara sahip bulunması ve ulaşımın kolay olması nedeniyle B ve C grubu tarafından tercih ediliyor. Konut, ofis ve otel yatırımlarıyla gelişiyor.” İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin inşaatının tamamlandığı bölgede, mahkemenin faaliyete geçmesiyle biraz daha hareketlenme yaşanması bekleniyor.
FABRİKADAN OFİSE DÖNÜŞTÜ
Esasında bölgenin potansiyelini yıllar önce fark edenler var. Bundan 10 yıl önce bölgede Holiday Inn Airport Hotel’i inşa eden Ali Nahit Bozatlı, daha o dönemde İstoç-Güneşli hattının İstanbul’un ikinci Maslak’ı olacağını dile getirerek bölgeye olan güvenleri nedeniyle otel yatırımı yaptıklarını vurgulamıştı. Bölgede arazileri bulunan ve buralara yeni projeler geliştirmek üzere çalışmalar yapan Kuyaş Kuyumcukent Gayrimenkul Genel Müdürü Salih Sağında, geçmişin fabrika üssü olan bölgenin konut, ofis ve otel yatırımları ile öne çıkan bir bölge haline geldiğini söylüyor. Sağında, birbiri ardına yükselen nitelikli projelerle gelişen bölgenin ulaşım akslarına yakınlığı ile şirketlerin yönetim merkezlerini burada konumlandırmalarına da neden olduğunu vurguluyor.
METRONUN ETKİSİ
Son yıllarda ulaşım ağının giderek gelişmesiyle bölgeler de değer kazanıyor. Mahmutbey-Güneşli hattının da dört farklı metro hattının gelecek olması nedeniyle değerine değer katması bekleniyor. Yaşanan dönüşüm süreciyle birlikte kamu yatırımlarına, markalı konut projelerine, ofis ve otellere ev sahipliği yapan bölgenin değeri, metro çalışmalarıyla gün geçtikçe artıyor. Bölgedeki projelere danışmanlık hizmeti veren Servotel Corporation İcra Kurulu Üyesi Melda Bayraktaroğlu, dört farklı metro hattının gelecek olmasının bölgeyi geliştirip yatırımlara değer katacağına dikkat çekiyor. Bayraktaroğlu, “Bölge MİA alt alanı ilan edilmesinin ardından büyük bir ivme kazandı. Önümüzdeki yıllarda birçok şirketin merkezini buraya taşıyacağını düşünüyoruz. Balance Güneşli’ye olan talep de bölgenin geleceğini gösteriyor” diyor. Hizmet verdikleri Balance Güneşli’nin ulusal ve uluslararası finans şirketleri ve bankalar tarafından talep aldığını söyleyen Bayraktaroğlu, bu kurumlarla kiralama görüşmeleri yaptıklarını ifade ediyor.
LÜKS OFİS YAPIYOR
Bölgenin ilk A plus ofis projesini üreten Balance Güneşli Yönetim Kumlu Başkam İsmail Çoban, İstanbul’un ikinci Maslak’ı olarak adlandınlan bölgenin MTA alanı olarak ilan edildiğini, önümüzdeki dönemde bölgenin daha da gelişeceğini söylüyor. Geçmişte tekstil şirketlerinin üretim merkezi olan bölgenin her geçen yıl kabuk değiştirdiğini belirten Çoban, prestij isteyen yerli ve yabancı firmaların ana yola cephe projeleri tercih ettiğine dikkat çekiyor.İsmail Çoban, Balance Güneşli projesinin yanındaki araziyi alıp projenin ikinci etabım buraya yapmayı planladıklarını da söylüyor. Çoban, “40 m2’den bin 700 m2’ye kadar ofislerin bulunduğu Balance İstanbul’da metrekare kiraları alanın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 15 dolardan başlıyor. Şölen’in 200 kişilik merkez ekibini de buraya getireceğiz” diyor.
Levent Gökmen / Ekonomist
Bir yanıt bırakın