İstanbul’da lüks konutların aylık aidatları kira bedellerini aşıyor!

polat gülman

İstanbul başta olmak üzere Bodrum, Marmaris gibi yazlık bölgeler de dahil, lüks konutlar neredeyse aylık kira bedelleri kadar aylık ‘aidat ücretleri’ ile dikkat çekiyor. Hatta bazı durumlarda aylık aidatlar kira bedellerini bile aşıyor.

Ünlü isimler bile lüks sitelerdeki yüksek aidatlara tepki gösteriyor. Son olarak ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın, Bodrum’daki villasının 14 bin liralık aidatı konusunda site yönetimine isyan ettiği iddia edildi.
Peki, Türkiye’de lüks siteler ya da herkese hitap eden yaşam alanlarında aylık aidatlar ne durumda.

“AİDATLAR DAİRELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR”
Gülman Grup Yönetim Kurulu Başkanı Polat Gülman, konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtladı.
Gülman, “Aidatlar genellikle site yönelik kurulu oluşturulduktan sonra teknik hizmet, peyzaj bakım ve oradaki çalışanın aylık ücretleri için ödeniyor. Aidatların yüksek olmaması için her şeyi tam yapmaya çalışırlar ama bazen şöyle bir durum oluyor. Deniz kenarında bir siteyse, o zaman belediyeye yüksek bir rakam ödenmesi gerekiyor iskele bedeli için. Bu da aidatlara yansıyabiliyor. Aidatlar, sitelerin hizmet aldığı şirkete göre değişebilir. Hizmeti yabancı bir şirketten alıyorsa o zaman Euro, dolar ödenebiliyor. Her sitenin kendine göre masrafları var. İskele harçlarından dolayı olabilir, belli belediye bedellerinden dolayı olabilir, dışarıdan bir hizmet alındıysa, personelin maaşları yüksek ise ondan olabilir. Hem peyzaj, hem güvenlik, hem güvenlik tek bir havuzda toplanır. Bugün 500 metre bir eviniz varsa, metrekare başına 10 TL ödüyorsanız o zaman aylık 5 bin TL gibi bir maliyet çıkar. Ortak alandan kullanılan pay da yüksek ise aidatlar yüksek olabilir. Gerçekte evin masrafı o kadar olmasa da ortak alandan aldığı pay yüksek olduğundan aidat yükselir” dedi.

BODRUMDA ORTALAMA AİDAT
Gülman, Bodrum’da ev satın alabilecek kişilerin en fazla 250 metrekarelik bir evde oturabileceğini bu durumda da ayda ortalama 2500 lira aidat ödediğini belirtti.

Gülman, “Bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için aynıdır. Türkiye’de yasalara göre, kiracı aidatı da ödemek durumundadır” diye devam etti.

İSTANBUL’DA EN UCUZU 300 LİRA
Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün Ağustos ayında derlediği habere göre, İstanbul’da yeni bir evde ısınma bedeli hariç 300 liradan ucuz aidat yok denecek kadar az.

Şehrin merkezinde ya da bahçeli evlerde bu rakam 2 bin lirayı buluyor.

YAZLIK KONUTLARDA METRE KARE EURO’DAN HESAPLANIYOR
Bodrum, Marmaris gibi yazlık yerlerdeki lüks yazlık evler ya da sitelerde ise aidatlar TL üzerinden değil Euro ya da dolar üzerinden hesaplanıyor.

Aidatlar ise evlerin büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor. Evde büyükse çok ciddi rakamlar çıkıyor.

CEM YILMAZ İSYAN ETTİ
Günaydın gazetesinin haberine göre, yaz sezonu 3 – 4 ay kaldığı villası için aylık 4 bin 480 Euro (14 bin 350 lira) ödeyen ünlü komedyen, aidat ücretlerinin düşürülmesini istedi. Metrekare başına 7 Euro ödeyen Yılmaz, aidatların düşürülmediği takdirde villasını satacağını söyledi.

MARKALI KONUT PROJELERİNDE FİYATLAR YÜKSELİYOR
İstanbul’da markalı konut projelerinde metrekare başına aidat bedeli 3 TL’yi aşıyor. Bu da 100 metrekare bir ev için 300 lira anlamına geliyor.

Bu evde yaşayan aile yıllık bütçesinden 3 bin 600 lirayı aidat için ayırmak zorunda kalıyor. Şehrin merkezinde ya da bahçeli villalarda ise gerçek anlamda kira kadar aidat isteniyor. Bu evlerde aidatlar 800 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

DEVREMÜLKLERDE NASIL İŞLİYOR?
Devremülklerde ise aidat sistemi tamamen farklı. Bir devre mülk 24 – 26 kişiye birden satılabiliyor. Bu durumda da o devre mülkü alan herkesten yıllık 300-400 lira arasında aidat alınıyor.
Hürriyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*