İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde imar komisyonu başkanlığı, Küçükçekmece Belediye Başkanlığı’nın ardından 24 Gayrimenkul’ün patronluğu… Aziz Yeniay’dan bahsediyoruz. Gayrimenkulü, gayrimenkul sektörünü. şehirciliği, imar planını çok iyi bilen Yeniay ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.Son dönemde yaşanan olayların gayrimenkul sektörünü etkilemeyeceğini dile getiren 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay, Türkiye’nin yıllık bazda 20 milyar dolarlık yabancı girdisine ihtiyacı olduğunu ve bunun karşılanmasında gayrimenkul sektörünün önemli bir paya sahip olacağını söyledi.
İşte Aziz Yeniay’ın açıklamaları…
İstanbul’da hala büyük fırsatlar var
Türkiye gayrimenkulde dünyanın ilgiyle baktığı ender ülkelerden birisi. Dünya şu anda yeniden dizayn döneminden geçiyor. Körfez ülkeleri güvenli limanlara ihtiyaç duyuyor. 3 hafta önce açıklanan rapora göre İstanbul, yatırım yapılabilir 8 şehrin içinde. Bu, fırsatların devam ettiği anlamına geliyor. Gayrimenkul veya menkulle ilgili krizler hemen hemen 10-15 yılda bir yaşanır. Fakat krizlerin birkaç yıldan daha fazla sürmediğini görüyoruz. ABD’de yaşanan mortgage krizi buna en büyük örnek. Bu krizle birlikte 3 trilyon dolar seviyesinde sıcak para el değiştirdi. Yakın coğrafyamızda yaşananlar, ülkemizde yaşanan saldırıların gayrimenkule yansıması çok büyük bir seviyede değil. Terörün olmayacağını garanti edebilecek bir ülke yok. Özellikle moral motivasyon açısından biraz etkilendik, yatırımcılar kendisini biraz geriye çekti. Fakat bunlar kısa süre içerisinde aşılacak.
Yılda 20 milyar dolar yabancı girdisine ihtiyaç var
Türkiye gayrimenkullerini, menkulleştirmek zorunda. Bunu yaparken de risklerden arındırmak lazım. Türkiye’nin elinde bugün trilyonlarca dolarlık gayrimenkul var. Ama bunu menkul noktasında değerlendirdiğimizde ciddi krizlerle karşı karşıyayız. Bu ülkenin yıllık bazda 15-20 milyar dolarlık yabancı sermaye girdisine ihtiyacı var. Londra sadece geçen yıl gayrimenkul ve fonlar kanalıyla almış olduğu rakam 24 milyar euro, bu sene ise 47 milyar euro alacaklar. Fonlar, Türkiye’de yeni bir yatırım enstrümanı ancak ilgi görüyor. Gayrimenkul yerli ve yabancı yatırımcılar açısından değer kaybetmeyecek.
Nabız Gazetesi