Beğenelim ya da beğenmeyelim, birbiri ardına hayata geçen mega projelerle, Türkiye’nin megakenti İstanbul’un yüzü değişiyor. Adeta yeni bir İstanbul doğuyor. Dünyada herhangi bir şehir düşünün ki, bu denli büyük kamu ve özel sektör yatırımları aynı dönemde yapılıyor olsun ve o şehir dünya klasmanında yerinde saysın. Elbette ki, mümkün değil. Hem şehri şantiyeye çevirme riskini, hem de global ekonominin bu denli daraldığı bir dönemde böyle büyük kamu yatırımlarına imza atma cesareti herhangi bir şehirde olmaz diye düşünüyoruz. Elbet bu cesaret ve alınan risklerin kentin geleceği için bir anlamı olacaktır. Dünyanın en büyük yatırımlarına sahne olan İstanbul, dünyanın merkezi haline gelecek ve yeni yüzyıllarda adından daha çok söz ettirecektir. Sadece kamu yatırımları ile değil, megakent İstanbul gayrimenkul pazarı anlamında da dünyanın sayılı metropolleriyle yarışacaktır.Gelin kentte gayrimenkul değerlerini çok daha yükseklere taşıyacak olan mega projelere birlikte göz gezdirelim.
1-) 3. Havalimanı
Dünyanın en büyük şantiyelerinden biri. İlk etabının 2018’in başına yetiştirilmesi için 13 bin personel aralıksız çalışıyor. Yılda 150 milyon yolcu 2017’de bitirilmesi hedeflenen 3. Havalimanı için, 10.2 milyar Euro harcanacak. Yılda 150 milyon yolcuya hizmet verecek havalimanında ilk etap, 29 Ekim 2017’de hizmete açılacak. Bittiğinde 120 bin kişiye iş imkânı sağlayacak.
2-) Marmaray
Marmaray hizmete girdi. . Dört alt projeden oluşan Marmaray’da demiryolu boğaz tüp geçişi, tüneller ve istasyonların inşası tamamlanırken, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatları ise 2018’in Haziran ayında iyileştirilmiş olacak.
3-) Kanal İstanbul
Çılgın proje olarak gündeme gelen Kanal İstanbul projesi, 25 metre derinliğinde, 150 metre genişliğinde olacak ve Karadeniz’i Marmara Denizi’ne bağlayacak. Proje ile İstanbul Boğazı üzerindeki tanker trafiği, Kanal İstanbul’a yönlendirilecek ve her gün tehlikeli yük taşıyan tanker riskleri de son bulacak.
4-) Galataport
Salıpazarı’nda bulunan liman, kruvaziyer gemiler için tanzim edilerek bölge turizme yönelik değerlendirilecek. Sona erdiğinde kruvaziyer ile gelen turist sayısında 5-6 kat artış olacağı tahmin ediliyor.
5-) 3. Köprü
Resmi adıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu yıl hizmete girerek İstanbul’daki transit trafik yükünü hafifletecek. Şehir içi trafik; erişim kontrollü, kesintisiz ve emniyetli şekilde sağlanacak.
6-) Haliç Yat Limanı
140 yat kapasiteli liman Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi içinde 2 adet her biri minimum 70 yat kapasiteli yat limanı ile 2 adet 5 yıldızlı 400 odalı otel, dükkânlar, ofis ve kongre merkezi bulunacak.
YeniBirlik