İstanbul’da depreme yönelik çalışmalar!

yalçın akdoğan

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İstanbul’un afetlere ve acil durumlara yönelik yapılan hazırlıklarının anlatıldığı ‘İstanbul Afete Hazırlık Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD)’nın Hasdal’daki Hizmet Binası Afet Yönetim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Akdoğan’ın yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, AFAD Başkanı Fuat Oktay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile kamu, kurum ve kuruluşlarının başkanları da hazır bulundu. AFAD Başkanı Fuat Oktay, toplantıda AFAD’ın İstanbul’da afet ve depremlere yönelik yapılan hazırlıklarla hakkında brifing verdi.

Brifingin ardından bir konuşma yapan Yalçın Akdoğan, İstanbul’un sıradan bir şehir olmadığını, Türkiye’nin hayat damarı olduğunu belirterek, fay hatları üzerinde bulunan İstanbul’un Türkiye’nin diğer şehirlerin göre depreme daha fazla hazır olması gerektiğini söyledi.

İstanbul’da geçmişte depremler yaşandığını anımsatan Akdoğan, “En son 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım Marmara depremleriyle sarsıldık. Eğer İstanbul sarsılırsa Türkiye sarsılır. Türkiye’nin her yerinde depreme hazır olmak önemli ancak Türkiye’nin geleceğini etkileyen bir şehir olması hasabiyle İstanbul’da depreme daha fazla hazır olmamız gerekiyor. Geçmişte büyük faturalar ödedik. Sadece 17 Ağustos depreminde makro ekonomik olarak 4 milyar doların üzerinde Türkiye bir kayıp yaşadı” diye konuştu.

“VAN DEPREMİ’NDE ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR HIZLA MÜDAHALE EDİLDİ”

Türkiye’nin dünya üzerinde doğal afetlerin etkilerini en fazla yaşayan ülkelerin başında geldiğini belirten Akdoğan, Van depreminde örneği olmayan bir hızla müdahale gerçekleştirildiğini ifade etti.

RİSK YÖNETİMİ

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, İstanbul için olası depremlerde önemli bir ayağın ‘risk yönetimi’ olduğunu kaydederek, “Bu, depreme ve afetlere hazır olabilmek ve gereken tedbirleri alabilmektir. Bunu ne kadar iyi yapabilirsek depremin yıkıcı etkilerinden milletimizi o kadar kurtarmış oluruz. Riski doğru yöneteceğiz, gereken tedbirleri alacağız, bütün kurumlarımız zamanında gereken müdahaleyi yapacak ve arkasından yaraların sarılması konusunda gerekenleri yapacağız” ifadelerini kullandı.

DEPREM VE AFETLERE KARŞI TAMP HAZIRLANDI

Doğal afetlere karşı zihniyet devriminin önemine değinen Yalçın Akdoğan, depremle ilgili ciddi şekilde vatandaşlara yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Afetlerin tek elden yönetilmesi için 2009 yılında AFAD’ın kurulduğunu hatırlatan Akdoğan, “Daha iyi koordinasyon olsun diye kurulan AFAD, 3 yıl çalıştı ve TAMP’ı hazırladı. TAMP, afet ve acil durumlarda can ve mal kayıplarını en aza indirmek için titizlikle hazırlanmış bir plan. Burada bütün kamu kurumlarımız, afet durumunda hangi adımı atacaklar bütün ayrıntılar düşünülmüş durumda. 28 hizmet grubu hazırlanmış durumda. Her hizmet grubu afetin ilk dakikasında harekete geçecek. 22 noktada AFAD Lojistik Merkezi açtık. Türkiye’nin dört bir yanında müdahale timleri oluşturuldu” diye konuştu.

İSTANBUL’DA DEPREME YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Yalçın Akdoğan konuşmasında deprem ve afetlere karşı İstanbul’da yapılan çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Bugüne kadar İstanbul’da tespit edilen riskli binalardan 11 bin 349’u yıkıldı. Eğer biz yıkmazsak deprem yıkacak ve insanlarımız onun altında kalacak. Bu konuda çok kararlı bir tavır takınmak gerekiyor. Bu yıkılan binalar 4’te biridir. Bu açıdan kentsel dönüşüm çok önemlidir. 12 belediyemiz 32 ayrı alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir alanda, TOKİ 3 farklı alanda, özel sektör de 4 ayrı alanda kentsel dönüşüm uygulaması yapıyor. Böylece İstanbul’da 40 ayrı alanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlamış durumda. Okullarımızın 1999 depreminde sadece 4’te 1’i depreme, doğal afetlere karşı dayanıklıydı. Bu bir fecaattir. Şimdi bunu yüzde 100’e çıkarmak için hummalı bir çalışma yapıyoruz. Bugüne kadar İstanbul’da 260 okulumuzu yeniden yaptık. 772 okulumuzu güçlendirdik. 8 sağlık tesisimiz yeniden yaptık. 100 sağlık tesisimizi güçlendirdik. 17 sosyal hizmet binasını yeniden yaptık, 44 binayı güçlendirdik. 11 idari binayı yeniden yaparken 44 binayı da güçlendirdik. Toplamda 296 kurum binamızı yeniden yaparken, 960 kurum binamızı da güçlendirmiş olduk. Bunların dışında 5 tüneli, 163 köprüyü, 45 viyadüğü, 2 asma köprüyü, güçlendirme çalışmalarını gerçekleştirdik.”

“OKULLARDA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK”

Deprem ve afetlerde farkındalık ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yapan, Yalçın Akdoğan, İstanbul’da 1 milyon 180 bin 232, Türkiye genelinde ise 5 milyon 64 bin kişiye eğitim verdiklerini ifade etti.

DEPREM GÖZLEM İSTASYONLARININ SAYISI 776 OLDU

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Marmara Denizi’nde olası bir depremi tetikleyecek fay hatlarını yakından izlenmesi için denizin 300 metre altına 7 adet deprem gözlem istasyonu kurduklarını dile getirdi. Akdoğan, “Deprem sonrası afet bölgesinin genel durumunu yansıtan tahmini hasar ve kayıp bilgilerini gösteren AFAD Red Programını tamamladık. Deprem Gözlem İstasyonlarımızın sayısını 776’ya yükselttik. Adeta Türkiye bugün kendisi depreme hazır olmanın ötesinde dünyada afet yönetiminde sistem ihraç eden bir konuma ulaşmış durumda” dedi.

İBB, BU YIL 1 MİLYAR BÜTÇE AYIRDI

İstanbul’un deprem konusunda çok önemli mesafeler kat ettiğinin altını çizen Yalçın Akdoğan, “Kentsel dönüşümüyle binaların rehabilitasyonuyla lojistik merkezleriyle personel sayısının artırılmasıyla bütün eylem planlarıyla İstanbul depreme hazır, hazırlanıyor” diye konuştu. Akdoğan, ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ise depreme hazırlık için sadece bu yıl yaklaşık 1 milyar liralık bütçe ayırdığı bilgisini paylaştı.

İSTANBUL AFET MÜDAHALE PLANI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise TAMP kapsamında İstanbul Afet Müdahale Planı’nın hazırlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. Şahin, “Burada sorumluluk üstlenen personeli ne yapmaları gerektiği hususunda görevleri hatırlatıldı. Bu arkadaşlarımız zaman zaman eğitime alınıyorlar. Tatbikatlar icra ediliyor. Resmi ya da sivil bütün vatandaşlarımızın depreme mutlak suretle hazır hale gelmeleri lazım” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da depreme yönelik ciddi ölçekli bir merkez hazırlandığını ve projenin ihale aşamasına geldiğini ifade etti.
Habertürk