İstanbul’da bisiklet yollarına düzenleme geliyor!

Emin Müftüoğlu

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Müftüoğlu: “Belediyeler planlamalarını yaparken mutlaka bisiklet yollarına da yer vermeli. Şu anki mevcut yollarda da bisiklet yolu için düzenleme yapılmalı” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde bisiklet kullanımını teşvik ile sağlık, çevre ve ekonomiye katkı sağlamak için bisiklet yollarını arttırmaya çalışıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Hollanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bisiklet kullanımı oldukça yaygın. Bisiklet, kentlerdeki trafik sorunun çözümünün yanı sıra sağlıklı yaşam açısından da önemli görülüyor.

Avrupa’da yılda yaklaşık 18 milyon 750 bin bisiklet satılırken Türkiye’de bu oranın 1,3 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1 Ekim’de gerçekleştirilen “Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet” kampanyasının lansman toplantısında, bisiklet yolları konusunda belediyelerin eksikliği olduğunu söylemesi üzerine, bu projelere hız verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de kent genelinde yaptırdığı 79,3 kilometre bisiklet yoluna, 1050 kilometre daha eklemeyi hedefliyor.

Çalışmalar kapsamında, Sarıyer’de 6,5 kilometre uzunluğunda yeni bir bisiklet yolu daha hayata geçirilecek.

Bisiklet yolu, Sarıyer Hacıosman Metro İstasyonu’ndan başlayarak, Büyükdere Bahçeköy Yolu-Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi-Valide Sultan Caddesi-Bahçeköy Orman Fakültesi güzergahından Belgrad Ormanı girişine kadar devam edecek.

Belgrad Ormanı girişinden sonra da orman içinde mevcut bisiklet yoluyla entegre olabilecek bisiklet sürücüleri, isterlerse kendi bisikletleri ile ya da istasyondaki İSPARK bisiklet kiralama sistemiyle bu güzergahta rahat ve konforlu şekilde bisiklet kullanabilecek.

– İstanbul’un bisiklet haritası
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Yakası’nda 19,7 kilometre bisiklet yolu kullanıma sunuldu. Bu yollar arasında, Bakırköy, İstanbul Caddesi/Küçükçekmece Atatürk Köşkü arası (0,67 kilometre), Bakırköy, Florya Sahil-Polat Otel (4,66 kilometre), Bakırköy-Zeytinburnu-Fatih, Kennedy Caddesi/Bakırköy İskele-Yenikapı (7,97 kilometre), Bakırköy, Ekrem Kurt Bulvarı/Taşhan Kavşağı-Zeytinburnu Aktarma Merkezi (3,2 kilometre), Avcılar, Avcılar Belediye Ek Hizmet Binası Arıtma Tesisi arası Peyzaj Düzenleme Projesi (3,2 kilometre) yer alıyor.

Anadolu Yakası’nda ise toplam 59,6 kilometre bisiklet yolu hizmete girdi. Maltepe-Kartal-Pendik, Bostancı Vapur İskelesi- Pendik İDO İskelesi (42,7 kilometre), Maltepe, Maltepe Dolgu Alanı (7 kilometre), Pendik, Aydos Yahya Kemal Beyatlı Caddesi (1,7 kilometre), Sancaktepe, Mimar Sinan Bulvarı (3 kilometre), Kadıköy, Bostancı-Fenerbahçe (5,2 kilometre), bisiklet yolları arasında bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK da bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması çalışması kapsamında Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’ni (İSBİKE) hayata geçirdi. Bisikletlerini kullanabilmek için yanlarında taşımak zorunda kalan bisikletseverler artık istedikleri İSBİKE istasyonlarından bisiklet kiralayabiliyorlar.

Sistem çerçevesinde pilot bölge seçilen Kadıköy-Kartal sahil şeridindeki 10 istasyonda, 100 bisikletle İstanbullulara hizmet veriliyor.

– “Bisiklet yolları yeterli değil”

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bisiklet kullanımı konusundaki açıklamaları ve uygulamalarının, ülkede bisiklet konusunu farklı bir boyuta taşıdığını söyledi.

Türkiye’de Konya, Kayseri ve İstanbul’da bisiklet yolları yapıldığını belirten Müftüoğlu, belediyelerin bu yolları arttırma konusunda çaba sarf ettiğini aktardı.

İstanbul’da Avrupa Yakası sahilinde uzun bir bisiklet yolu olduğunu, Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Müftüoğlu, şunları anlattı:

“Avrupa ülkelerinde bisiklet yollarını, yaşamın içerisinde. İlk zamanlarda planlamışlar. Yolun dışında da bisiklet yolları var. İşe ve okula bisikletle gelip gidebiliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın bisiklet kullanımıyla ilgili belediyelere yaptığı çağrıyla ülkemizde büyük bir hareket olacağını düşünüyorum. Belediyeler planlamalarını yaparken mutlaka bisiklet yollarına da yer vermeli. Şu anki mevcut yollarda da bisiklet yolu için düzenleme yapılmalı.”

Müftüoğlu, federasyonlarına kayıtlı yaklaşık 17 bin 35 lisanslı bisikletçi olduğunu ifade ederek, çocukların bisiklet kullanmaya küçük yaşta başlaması gerektiğini vurguladı.

Çocuklara bisikleti sevdirmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve onların bisiklete binebileceği pistler hazırlamaya başladıklarını aktaran Müftüoğlu, şöyle konuştu:

“Bunun ilkini Alanya’da yaptık. Polonezköy’de de bir hazırlığımız var. Projeyi her tarafa yaymak istiyoruz. Normal yarışlardan, sportif uluslararası yarışlardan önce çocuklar için de gösteri amaçlı yarışlar yapacağız. Küçükten büyüğe doğru gideceğiz. Büyüklerde de master yarışları yapıyoruz. Çocukları da olimpiyatlara hazırlamakla ilgili projeler içerisindeyiz.” Müftüoğlu, bisikletin sağlığa ve çevreye olan faydalarını da unutmamak gerektiğini kaydetti.

AA

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*