İstanbul’da arsa fiyatlarının baş döndürücü bir hızla artması dar ve sabit gelirlinin tasarruf ederek ev alma hayalini suya düşürüyor
Sultanbeyli’den Kadıköy’e, Şişli’den Avcılar’a, Hadımköy’e kadar İstanbul’un merkezleri ya da en uzak noktalarında bile daire fiyatları 300-400 bin liradan başlıyor. Milyon liraya koşan daire fiyatları ve faizlerdeki yükseliş, çalışanın kendi evine sahip olmasını neredeyse imkansız kılıyor. Bugünkü faiz seviyesiyle 200 bin liralık kredinin taksitleri ayda en az 4 bin lira ederken daire fiyatlarını asıl yükselten etken arsa fiyatları. İstanbul’da arsa fiyatları baş döndürücü bir hızla artıyor.
Konutta maliyetler de yükselmiş durumda ancak bir binada kaba inşaatın payı yüzde 10-15 arasında. Dairenin üst yapısında kullanılan malzeme maliyetleri etkilerken en büyük gider kalemi arsa payı olarak gösteriliyor. Gayrimenkul sektörüne konut talebinin çok büyük bir kısmı dar ve orta gelirli vatandaştan gidiyor. Ancak şirketler, bu talebi karşılayamıyor. Bunun nedeni arsa fiyatları.
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul‘da son 6 yılda arsa fiyaları yüzde 75 ile yüzde 366 oranında arttı. 20101016 aralığında en yüksek fiyat artışı Kağıthane, Arnavutköy, Kartal, Ataşehir ve Başakşehir’de oldu. Müteahhitler, hammaddelerinin arsa fiyatları olduğunu belirterek bu rakamlarla ucuz evin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Şirketler ve dernekler çeşitli önerilerle TOKİ ve Çevre ve Şehricilik Bakanlığının kapısını çalıyor.
Son olarak müteahhitler TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile görüştü. Sektörün sorunlarının tartışıldığı görüşmede ‘dar gelirli nasıl ev sahibi olur’ sorusu da masaya yatırıldı. Toplantıya katılan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan bir öneride bulundu. Uyan, “Planlama yetkisi olan kamu kurumu şehrin gelişim çeperlerinde tarla vasfında arsaları alıp ihale etsin. İhale edilen yerde ev fiyatlarına sınır konsun. Arsa maliyeti düşen müteahhit burada metrekaresi 2 bin 2 bin 500 liraya ev satsın” dedi. Uyan, İstanbul pazarında metrekaresi 6-7 bin liraya ev satmakta zorlandıklarını söyledi. Şimdi TOKİ bu gibi önerileri değerlendirerek soruna çözüm arıyor.
Neden yükseliyor?
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya arsa fiyatlarındaki yükselişi şöyle açıklıyor: “Kat karşılığı ve hasılat paylaşımı sözleşmeleri ile arsa sahipleri de projeye ortak oluyor aslında. Ortada olmayan bir para yerine yüzde oranlar ile pazarlık etmek suretiyle oranlar da yükselebiliyor. Gelişme alanlarında ise altyapı ve ulaşım bölgeye geldikçe yerleşim de beraberinde hemen geliyor, ilk başta arsa ve konut fiyatlarının uygun, olması talebi canlandırıyor. Talep canlandıkça da konut fiyatları ve sonrasında da arsa fiyatları ister istemez yükseliyor. Hele ki bölgeye özel bir hikaye oluşturulabiliyor ise bölgede birden bire hasılat paylaşım oranları ile projeler yapılmaya, mevcut arsa değerleri de eş zamanlı olarak yükselmeye başlıyor.”
Yurt Gazetesi