Kurumsal gayrimenkul danışmanlığı alanında hizmet veren JLL, “Şehir Endeksi ve Şehirlerin Yeni Dünyası” başlıklı araştırmasını tamamladı. Dünya şehirleri yerleşik, gelişen ve yeni olmak üzere üç ana kategoride sıralandı.
İstanbul, Şangay, Pekin ve Sao Paolo ile birlikte ‘gelişen dünya şehri’ kategorisine girdi. Araştırmada, bu üç şehir de orta ve büyük ölçekli ekonomilerin sosyal ve ekonomik başkentleri olarak nitelendirilerek, “Uluslararası şirketlerin ticaret ve yatırım alanlarındaki geçitleri konumundalar. Halen ‘gelişen’ olarak adlandırılsalar da gerçek birer ‘dünya şehri’ olma yolundalar” denildi. Araştırmaya göre, geniş ulusal ve bölgesel pazarlara geçiş kapısı olan bu şehirler, stratejik öneme sahip konumları ve dinamik işgücü pazarlarının avantajlarını kullanıp daha değerli sektörlere yükseliyor.
TİCARET, ULAŞIM VE TURİZM
Araştırmada, İstanbul’un ekonomik karakteristiğinde öne çıkan alanlar ticaret, turizm ve ulaşım olarak sıralandı. İstanbul ve Santiago, bölgelerindeki en güçlü ulaşım sistemlerine sahip iki şehir olarak öne çıktı. Sao Paolo ve Mumbai ile birlikte bölgesel inovasyon merkezi haline gelen İstanbul’un, bu kapasitesini bir avantaja çevirmeye ve ticarileştirmeye başladığı da araştırmada belirtildi. Araştırmaya göre, Çin dışında, şehirli tüketici talebinde artış beklenen merkezlerden biri de Cakarta ve Mumbai ile birlikte İstanbul. 2030’a kadar Şangay ve Pekin’in harcanabilir geliri 350 milyar doları bulacak. Bu rakam Londra ve Tokyo’da 250, İstanbul’da 200 milyar doları aşacak. Dönemsel iniş çıkışlar olsa da, 2009’un ikinci yarısında temelleri atılan finans merkezi projesiyle, İstanbul’un ‘kendini finans merkezi olarak konumlandıran gelişen dünya şehirleri’ içindeki yükselişinin de devam ettiği araştırmanın bir başka detayı oldu.
33 ŞEHİRDEN ZİYARETÇİ
Araştırmada, çeşitlilik açısından dünyanın en zengin seyahat destinasyonu konumundaki İstanbul’da gecelik ziyaretçilerinin yarısının da 33 farklı şehirden geldiği belirtildi.
3.3 MİLYAR DOLARLIK EVLİLİK
Ernst & Young (EY), Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi Haziran 2015 raporunu açıkladı. Raporda, ilk altı ayda 2014’e göre işlem değeri bazında önemli seviyede bir düşüş gerçekleşmesine rağmen, Türkiye’nin 3.3 milyar dolarlık 155 birleşme ve satın alma gerçekleştirdiği belirtildi. EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yılın ilk yarısında yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen, Türkiye’nin orta ve uzun vadedeki yüksek büyüme potansiyeli ve pozitif ekonomik göstergelerinin yabancıları cezbettiğini söyledi. En çok birleşme-satın alma bilişim sektöründe yaşandı.
REKABETÇİ MEGA ŞEHİR
Yabancı yatırımcıların gözdesi olarak gösterilen İstanbul, rekabetçi megaşehirler sıralamasında da Kuala Lumpur, Taipei ve Mexico City ile yarışıyor. Araştırmaya göre, ‘yerleşik dünya şehirleri’ kategorisinde yer alan şehirler Londra, New York, Paris ve Tokyo olarak sıralanırken, Hong Kong ve Singapur’un da son dönemde bu dörtlüye dahil olduğu ifade ediliyor. Uzun dönemde Şangay’ın da bu kategoriye eklenebileceği belirtiliyor.
Akşam
Bir yanıt bırakın