İFM’nin bölgede yarattığı hareketliliği değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Batı Ataşehir’in konut alanı olarak gelişiminin 2007 itibarıyla başladığını belirtti.
İstanbul’u dünyada 25 küresel finans merkezi arasına sokmak için projelendirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde (İFM) süreç hızlandı. Geçtiğimiz Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından proje alanındaki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının temeli atıldı. Böylece projenin kamu ayağında da işler başlarken, İFM içinde arsası bulunan şirketler de kaba inşaatlarını tamamlamak üzere…
2009’da ilan edilen ve 2014 yılında altyapı işleri için ilk kazmanın vurulduğu İFM projesi, bulunduğu bölgeye de büyük katkı sağladı. İFM ilan edildiğinde çevresinde yaklaşık 16 bin konut yer alıyordu. 2009 yılından sonra İFM çevresinde 28 projede toplam 12 bin konut daha inşa edildi. İFM, yalnızca Ataşehir’de değil Ümraniye, Atakent, Şerifali ve Sancaktepe’de de konut stokuna büyük katkı yaptı.
Ofis açısından bakıldığında İFM sınırları içinde yaklaşık 1 milyon metrekarelik yeni ofis arzı oluşacak. İFM’nin çevresinde de 450 bin metrekarelik ofis arzı oluştu. İFM’nin ilanından sonra Ağaoğlu My Newwork, Tahincioğlu Nidakule Kuzey ve Batı, Artaş Avrupa Ofis, Büyükhanlı Plaza ve Metropol İstanbul projeleri ofis arzına katkı sundu.
Ofis bölgesi oldu
İFM’nin bölgede yarattığı hareketliliği değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Batı Ataşehir’in konut alanı olarak gelişiminin 2007 itibarıyla başladığını belirterek, şunları söyledi: “İFM sadece konut gelişimini etkilemekle kalmadı. Bölgede ofis projeleri de zamanla yükselmeye başladı. Bugün artık Ataşehir’i de ofis bölgeleri içinde sayabilecek stoğa ulaştı. Ümraniye, Atakent, Şerifali ve Sancaktepe de İFM projesi ile etkilenen alanlar içinde sayılabilir. Bu bölgelerdeki gelişim ileride İFM sınırları içinde çalışacaklar için konut alanlarını oluşturmak amacını taşıyor.”
İFM ve bölgede yaşanan gelişmelerin fiyatlara yansımasını da anlatan Maya, “Doğu Ataşehir’deki konut fiyatlarının son 1 yılda yüzde 25 seviyelerine kadar çıktığını, Batı Ataşehir’de ise bu artış oranın yüzde 20’lere kadar ulaştığını söylemek mümkün… Aynı şekilde Ümraniye, Atakent ve Armağanevler bölgelerinde 3 yıldaki satış fiyat artışları yüzde 50 seviyelerine geldi” dedi.
İFM’de son durum ne?
TOPLAM 3 milyon 200 bin metrekarelik İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin 2018 sonunda kısmen bitmesi, 2020 yılına kadar da etaplar halinde tamamlanması planlanıyor. Projelerde son durum şöyle:
1. Proje alanında TOKİ, 768 bin 993 metrekare inşaat yapıyor. TOKİ’nin sorumluluğundaki BDDK ve SPK binalarının temelleri atıldı, Merkez Bankası binası için henüz inşaat başlamadı, projeler hazırlanıyor.
2. İş GYO, İFM’de 72 bin metrekarelik inşaat alanında, 18 kattan oluşacak tek bir blok inşa ediyor. Şu an kaba inşaatın yüzde 70’i tamamlanmış durumda. 2016 sonunda kaba inşaatın tamamlanması hedefleniyor.
3. Tahincioğlu, İFM içinde 85 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, zemin+17 kattan oluşan bir proje yapıyor. 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanacak projenin kaba inşaatı tamamlanmak üzere.
4. İFM’nin altyapısını üstlenen Ağaoğlu, bu kapsamda yaklaşık 350 bin metrekare satılabilir alanı olan proje üretme imkanına sahip oldu. Ağaoğlu, kaba inşaatlarını tamamladı.
5. İFM’nin yanı başındaki Sarphan Finans Park’ta bir blok tamamlandı, diğer blokta ince işler yapılıyor.
6. Ziraat Bankası’nın İFM projesi 400 bin metrekarelik kapalı alana sahip. 46 ve 40 katlı iki kuleden oluşacak projede inşaat başladı.
7. Halk GYO, 46 ve 34 katlı iki ofis kulesi ve 8’er katlı 3 ticari bina yapıyor. Proje kapsamında inşaat sürüyor.
8. Vakıf GYO, ofis ve ticari alanların yer alacağı projesinde inşaata başladı.
9. Duru GYO-Enisler ortaklığı, 7 bin metrekarelik parsele sahip.
10. İFM’de kongre ve kültür sarayı, kütüphane, cami, sağlık merkezi, okul, kreş gibi tesisler yapılacak.