İstanbul- Çanakkale-Balıkesir Otoyol Projesi için düğmeye basıldı. Yap-İşlet-Devret modeli ile 2023 yılında hizmete açılması planlanan ve maliyeti 9 milyar 843 milyon lira olarak hesaplanan 324,415 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin güzergahı belli oldu.
Resmi adı ‘Kanalı Tekirdağ Çanakkale Savaştepe 1.ve 2. kesim otoyolu’ projesi olan güzergah; İstanbul’un Silivri İlçesi’nden başlayacak, Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara ilçelerinden geçerek Çanakkale’ye ulaşacak. Çanakkale köprüsü otoyol güzergahı, Çanakkale’nin Gelibolu, Lapseki, Çan ve Yenice ilçeleri üzerinden Balıkesir Balya ilçesinde son bulacak. Proje tamamlandığında İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak.
Tek yönlü çalışacak
Toplam uzunluğu 324,415 km olan otoyol güzergahında 3 gidiş- 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olacak. Otoyoldaki tüm kavşak yolları tek şeritli ve tek yönlü olarak çalışacak. Kınalı ve Balıkesir otoyol bağlantıları ile güzergah üzerinde toplam 20 adet kavşak ya da giriş-çıkış istasyonu da yer alacak. Bunun yanında otoyola giriş-çıkış hızı saatte 80 km olarak belirlenirken, çevresel koşulların kötü olduğu yerlerde 50 km olarak belirlendi. Kınalı Tekirdağ Çanakkale Savaştepe 1, ve 2, Kesim Otoyolu, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak 2023 yılının en önemli otoyol projelerinden biri.
Boğaz geçişine alternatif
Proje ayrıca İstanbul Boğaz Geçişi’ne yeni bir alternatif oluşturacak şekilde planlandı. Bu çalışmalar doğrultusunda Çanakkale Boğazı Köprüsü, Çanakkale boğazının kuzey kesiminde Sütlüce Suluca arasında Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlayacak bir asma köprü olacak.
3 bin 500 kişi çalışacak
Proje kapsamında yapılması planlanan otoyol güzergahına 7 adet şantiye kurulacak. Kurulan bu şantiyelerde 3 bin 500 kişinin çalıştırılması planlanıyor.
Vatan