Isparta’da yeni imar planı hazırlanmalı!

Hakan-Demirtaş-

Mimar Hakan Demirtaş, “Isparta’da 42 mahalleyi kapsayacak imar planı yapılmalı.” dedi. Demitaş, 400 bin konutluk rezerv alanı olmasına rağmen 80 bininin kullanılabildiğini söyledi.

Bire Bir Yapı Denetim Şirketi Genel Müdürü Mimar Hakan Dernirtaş, Basın Kulübü’nde yapı sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu, işte o açıklamalar;

TARIM ARAZİLERİ KORUNMALI

“öncelikle kenti iyi tanımak lazım. Kentimiz sadece Kaymakkapı Meydanından ya da Özkanlar Kavşağından ibaret değil.
Aslında bir çok kişinin yeni imara açık. 400 bin konutluk rezen/ alanımız var. Biz bunun 80 bin konutluk alanını kullanıyoruz, Tarım arazilerinin ölmesine karşıyım.
Mevcutların değerlendirilmesi gerekir. Yapı denetimde nasıl Türkiye’de t.yiz diyebiliyorsak maalesef kentsel dönüşümde sonuncuyuz. Bu konuda halkımızı bilınçlendiremedik ya da gerekli şekilde anlatamadık. Kent olarak bu konuda faydayı sağlayamadık.

ŞEHRİ BÜYÜTELİM

Tarım arazilenni imara açmak bir çozum değil.
Şehri mek hayatı büyütmek demektir, Yeni konut alanları açarak şehir büyümüyor. Çünür konut alanı oldu. Ancak akşamları orayı gezelim diye gitmiyoruz, Şehrin en büyük sorunlarından birisi otoparklar. Bu konuda başkanımıza destek olmamıza lazım. Çünür’e yapılacak otogar projesi orayı konut alanından çıkartacaktır ve orası merkez bölgesi olacaktır.

YENİ İMAR PLANI

Yeni bir imar planına ivedilikte şekilde ihtiyacımız var. Karaağaç la 7 kata çıktı, Emre, Sülübey ve Emre mahallelerinde de aynı çalışmalar devam etmekte, Aynı şekilde Davraz’ın da beklentilerini karşılamamız lazım. Akkent yeni yapıldı.

Onun dışında 42 mahalleyi kapsayacak imar planı yapılmalı. Pansuman değil kesin çözüm yapılacak duruma gelmemiz lazım. Mevcut 400 bin konutluk rezerv alanlarımız var. 80 binini kullanıyoruz, Küçük düzeltmelerle daha kullanışlı hale getirilebilir. Arsalarımızdaki emsal sorunu büyük sorun. Arsaların emsal artışıyla daha yüksek binalar yapılabilir. Mevcut binaların kentsel dönüşüme girmelerini teşvik edebiliriz. 3 katlı bina yerine 3 katlı yapmak yerine 5 katlı binalar yapılabilir.

Her an depremle karşı karşıya olabilecek bir coğrafyadayız. Onun teşvigini kentimize yaşatmamız lazım. Konuya hakim bir belediye başkanımız var, Vatandaşlarımızın belediyemize bu konuda yardımcı olması lazım. Tüm şehirde pansuman bir tedavi değil kalıcı bir ameliyata ihtiyacımız var.

BELMAŞ İYİ BİR ÖRNEK

TOKİ nedir bilinmezken biz 1500 konutlu BELMAŞ evlerim yaptık. Bunlar İspartalılar yapmıştır. Belediye bu işin belkemiği.
Konuya vakıf bir belediye başkanımız varken ondan yeteri kadar faydalanamıyoruz, Mahallelerde yapılacak yeni imar planlarıyla yollar ve kazanımlar değişecek. Yollardan gelecek mülkiyet haklarıyla besedıyeyi hissel endirerek daha farklı kazanımlar olabilir, İsparta yı küçük dokunuşlarla daha yaşanabilir bir kent haline getirebileceğine inanıyoruz.

İSPARTA’YI SEVDİRMELİYİZ

Öğrenci buraya geliyor. Belli bir şiire sonra İsparta’yı sevmedtğina söylüyor, Bazıları da İsparta’nın yaşanabilir olduğunu söylüyorlar, Biz bunların sayısını artırmalıyız. insanın olmadığı yerde başarı beklenemiyor, Hedefinde insan olmayan hiçbir silah başan gösteremiyor, Birlikle lss>arta’yı daha güzel noktaya getirebilmek için bflz hizmet etmeye hazırız, SIKIŞIP KALDIK Mevcut evlerin fiyatları dışarıdan bakıldığından pahalı geliyor.
400 bin konuttu yerde 80 bin konuta sıkışırsa mevcut konutlar değerli hale geliyor, Üretim az.
Birçoğumuz yeni bölgelere taşınmakta gen duruyoruz. O bölgelerdeki evler uygun fiyatta kalıyor ama talep olmuyor. Genellikle merkeze yakın yerlerde kalmak istiyoruz. O nedenle müteahhit o bölgelerdeki arsaları değerlendirmek istiyor. Burdur 30 dakikalık yol. Orada 25-30 rakamlarıyla anlaşılırken İsparta’da 100-150 rakamlarıyla anlaşılıyor. Biz elimizdeki potansiyeli yeterli kullanamıyoruz. Özkanlar ile Demirkoprü arasında sıkıştığımız için fiyatlar yüksek oluyor. Öğrenci nıifusumuz 68 bin olacak. Apari fiyata iri İsparta ‘da çok yüksek. Ama ne hikmetse İsparta’da boş apartımız da yok. Çünür bir mahallenin ötesinde yaşanan bir yer otabilmese, Çünür, öğrenci merkezi olabilir. Çünür’de tüm ihüyaçiarı karşılayabilecek hale gelirse oracîa kalırlar. Ticareti ve meskeni bir arada değerlendirmek lazım. Daha düne kadar üzüm bağı diye bakılmayan Fatih Mahallesi şehrin merkezi oklu. Orada ikinci bir semi oluştu. Orada yaşayan bir vatandaş ve öğrenci bir şey almak için İsparta merkeze gelmiyor. Bir Hızırbe/î, Çünür’ü semt hafine getirmemiz gerekiyor. Dini merkezleri, AVM’ler yapmak suretiyle o bölgede vatandaşı tutmamız lazım, Ama hep konut yaparsak şehir büyümeyecek. Sadece konul sayısı artacak.
Atılması gereken ilk adım bazı mahallelerde atıldı. Ada bazında veya parsel bazında kentsel dönüşüm memleketimizde tam anlamıyla karşılık bulmuyor.”

 

Akdeniz Gazetesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*