Mimari projesine uygun olarak bitirilmeyen binalara iskan belgesi verilmiyor. Peki iskansız binaya kredi çıkar mı? İskansız binaya kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İskansız binaya kredi çıkar mı?
Ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından bir ruhsat düzenleniyor. Bu ruhsat iskan ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. İskan ruhsatı; apı kulanma izin belgesi olarakta biliniyor.
İskan ruhsatı, belediye görevlileri tarafından müracaat olmadan verilmiyor. Yapı müteahhitinin inşaatı bitirdiğini belediyeye bildirmesi gerekiyor.
Gerekli evrakların temini ve iskan harcının ödenmesi durumunda belediye, yapının ruhsatlı projesine uygun olması durumunda iskan ruhsatını düzenliyor.
Öncelikle; yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
Yapının projesine ve bölgenin imar planına aykırı olarak tamamlanması veya müteahhitin borçlarının bulunması gibi durumlarda belediyenin imar birimleri tarafından yapıya iskan verilmiyor. Peki iskansız binaya kredi çıkar mı? İskansız binaya kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İskansız binalara bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu gayrimenkul alımına önem verilmesi gerekiyor.
İskanı olmayan evde oturulur mu?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com