Tapuda devir işlemin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu dairesinde yapılan bu devir işlemi için birtakım masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki İskanı olmayan evin tapu masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
İskanı olmayan evin tapu masrafı!
Gayrimenkul alım satım işlemleri tapu müdürlüğünde gerçekleşiyor. Gerekli evrakların temin edilip, tapu müdürlüğünden randevu alınması ile alıcı ve satıcı arasında devir işlemleri yapılıyor.
Bu noktada tapu masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Kanunen tapu harcının hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmesi gerekiyor. Tahsil edilecek bedel, tapunun gerçek satış bedeli üzerinden belirlenen oranlarla hesaplanıyor.
Söz konusu tapu harcı oranları her sene yeniden düzenleniyor. 2016 yılında yapılan düzenlemeler gereğince 2015 yılına göre tapu harcında bir değişiklik yapılmamakla birlikte, tapu harcı binde 20 oranında hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.
Peki İskanı olmayan evin tapu masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkulün tapuya tescil edilmesi için iskan ruhsatı alınmış olması gerekiyor. Ancak iskan ruhsatı alınmayan binalarda müteahhitler tapuyu arsa payı olarak veriyor.
Bu durumda insanlar da tapuda arsa payı olarak görünen evlerde oturuyor. Tapu harcının yanı sıra, tapu döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com