Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilmemiş ya da inşaat çalışmaları bitmemiş olan evlere iskan verilmiyor. Peki İskanı olmayan eve DASK yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
İskan, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından hazırlanan belge olarak nitelendiriliyor.
Söz konusu belgeyi almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvurması gerekiyor. İskan belgesi için müteahhitin başvuru yapması gerekli oluyor.
Kimi zaman, yapının projesine ve bölgenin imar planına aykırı olarak tamamlanması veya müteahhitin borçlarının bulunması halinde belediyenin imar birimleri tarafından yapıya iskan verilmeyebiliyor. Peki İskanı olmayan eve DASK yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olan DASK, depremden sonra meydana gelen maddi zararların teminatı için isteniyor.
DASK poliçesi düzenlenebilmesi için “iskan izni”nin ibrazı zorunlu olmuyor.Sigorta konusu binanın hangi tarihte inşa edilmiş olduğuna göre değişiklik gösterebiliyor. Buna göre; 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan binalar için “inşaat ruhsatı” aranmıyor.
Fakat söz konusu yerlerin (arsanın veya binanın) tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olmaları gerekiyor. Diğer bir deyişle hazine arazileri üzerine kaçak olarak yapılmış olan binalar için sigorta yapılmıyor.
587 sayılı kanun hükmünde kararnamenin yayım tarihi olan 27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilen binalar için ise, ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı alınmış olması şartı arıyor. Diğer bir deyişle, yeni binalar ancak “inşaat ruhsatı” bulunması kaydıyla sigortalanabiliyor.
Buna karşılık “iskan izni”nin ibrazına her iki durumda da gerekli görülmüyor.
İskansız daireye kredi verilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın