İskanı olmayan evde oturulur mu?

İskanı olmayan evde oturulur mu

İnşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması durumunda iskan verilmiyor. Peki iskanı olmayan evde oturulur mu? diyorsanız işte yanıtı…

İskanı olmayan evde oturulur mu?
İskan belgesi, yapı kullanım izni olup, gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belge olarak biliniyor.

Bu belge, inşaatı biten yapılara belli şartlar dahilinde veriliyor. İskan belgesi verme koşullarının başında yapının projesine uygun bir şekilde bitirilmiş olması yer alıyor.

Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenen bu iskan, müteahhit tarafından alınıyor. Eğer inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan belgesi verilmiyor.Peki iskanı olmayan evde oturulur mu? diyorsanız işte yanıtı…

İskansız evler de oturulabiliyor. Ancak, iskan belgesi bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan ev satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar yaşayabiliyor.

İskanı olmayan evlere bankalar bazen konut kredisi vermeyebiliyor. Konut Alırken tapu tipinin Kat Mülkiyeti (iskanı alınmış) olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor ve Kat Mülkiyeti tapulu ev alımına önem verilmesi gerekiyor.

Aynı zamanda tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski de yaşayabiliyor.

İskan almak için yapılması gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com