Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan iskan dışı alanlarda uygulanacak hükümler, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki iskan dışı alan ne demek?
İskan dışı alan ne demek?
İskan dışı alan; yerleşme alanı dışı alan olarak ifade ediliyor. Bu alanlar; Her ölçekteki imar planı sınırı, yerleşik alan sınırı, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanı ve civarlarının dışında kalan alanlar oluyor.
İskan dışındaki alanlarda, gerekli şartlara uyulmak kaydıyla bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabiliyor.
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışındaki yerleşme alanı dışında kalan bu iskan dışı alanlarda uygulanacak hükümler, Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alıyor. İskan dışı alanda yapılacak ifraz ve tevhid işleri şu şekilde:
İfraz ve Tevhid İşleri:
Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.
(Ek fıkra:RG-30/6/2001-24448) 2510 sayılı İskan Kanunu uyarınca hazırlanan Tarımsal İskan Projeleri kapsamında yapılaşma amacı taşımayan tarımsal amaçlı ifrazlarda, yola cephe koşulu aranmaz.
Tevhid işlemlerinde (5000) m2 asgari büyüklük şartı aranmaz.
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın