İskan belgesi olmayan ev alınır mı?

iskansız ev alınır mı
İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapının projesine ve bölgenin imar planına aykırı olması halinde iskan belgesi verilmiyor.Peki iskan belgesi olmayan ev alınır mı?

İmar Kanununun 30. Maddesine göre, yapı tamamlandıktan sonra belediye veya valiliklerce anayapının bütün bağımsız bölümleri için verilen ve bağımsız bölümlerin amacına uygun kullanılabilir durumda ve projesine uygun inşa edildiğini gösteren belgeye iskan belgesi deniyor.

İskan belgesi Belediyelerin imar birimleri tarafından düzenleniyor ve hazırlanıyor.Yapının iskan belgesi alabilmesi için; ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının sona ermiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor

Eğer yapı projesine ve imar planlarına uygun olarak yapılmadıysa iskan belgesi verilmiyor. Peki iskan belgesi olmayan ev alınır mı? diyorsanız işte yanıtı..

İskan belgesi olmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.

Öte yandan; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabiliyor.

İskan belgesi harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*