Yapı inşaatı tamamlanmış binalarda oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Peki iskan almak kimin görevidir? diyorsanız işte yanıtı…
İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın, ruhsat şartlarına uygunluğunu gösteren belgelerle birlikte; inşaat bitim tarihini, tapu kayıt numarasını, binanın adresini, bağımsız bölümlerin türlerini, arsa paylarının ve numaralarını, mal sahiplerini, sınıflarını, metrekare cinsinden kapladığı alanını gösteren belge oluyor.
İskan izni alınabilmesi için yapının inşaatının bitmiş olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alındığı tarihten 2 sene içerisinde inşaatına başlanmış olması ve inşaatın beş sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor.
İskan izni belediyelerin imar birimi tarafından hazırlanıyor. Bu ruhsat inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteriyor. Peki iskan almak kimin görevidir? diyorsanız işte yanıtı…
İskan izninin normal şartlarda müteahhit tarafından alınması gerekiyor. Bu konunun müteahhit ile yapılan sözleşemde de özellikle belirtilmesi gerekiyor. Böylece, ev teslimlerine kadar olan süreçte yapılan masraflar, müteahhit tarafından karşılanıyor.
Gerekli evraklar ile yapılan müracaatın ardından belediyelerin ilgili personelleri inşaatı inceliyor ve buna göre iskan uygunluk belgesi veriyor.
İskansız evin sorunları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın