İnşaat çalışmaları biten bir yapı için iskan ruhsatının alınması gerekiyor. Peki iskan almak için nereye başvurulur? diyorsanız işte yanıtı…
Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan belgesi, bir binada oturma izninin olduğunu gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.
Bir yapıya iskanın alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. İskan alınabilmesi için, yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olunması gerekiyor. Aksi takdirde, yapı için tekrar ruhsat alınması gerekiyor.
Ruhsatı alınan ve iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının beş sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşımı halinde de , yeniden ruhsat alınması gerekiyor.Peki iskan almak için nereye başvurulur? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaatı biten yapıların projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı gibi inceleme konusuna giren hususlar belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. Söz konusu iskan belgesinin alınabilmesi için, inşaat müteahhidinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor.
Tasdikli projesine uygun yapıldığı takdirde, yapıya iskan belgesi veriliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın